Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječke udruge protiv poništenja natječaja za financiranje

22.04.2020.

23:38

Autor: Davor Lončarić

Osječke udruge protiv poništenja natječaja za financiranje

Osječke udruge protiv poništenja natječaja za financiranje

Foto: - / -

Platforma organizacija civilnog društva Osječko-baranjske županije MOTUS iznenađena je obrazloženjem odluke o poništavanju Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka u 2020. te ukidanjem podrške jednom od najranjivijih i najvažnijih sektora društva.

Platforma MOTUS Odluku smatra preuranjenom te je uputila apel Gradu Osijeku, pozivajući se na Povelju o suradnji Grada Osijeka i građanskih udruga, kao i druge akte u području ljudskih prava, da poništi istu te donese odluku o ponovnom otvaranju natječaja čim se okolnosti u vezi s pojavom koronavirusa COVID-19 stabiliziraju.

Kao razlog poništavanja natječaja navodi se da je onemogućeno provođenje aktivnosti projekata i programa udruga zbog novonastale situacije u vezi pandemije virusa COVID-19. Navedeni razlog Odluke Platforma MOTUS smatra neutemeljenim jer je natječaj poništen već u ožujku, a većina projekata još uvijek se može realizirati do kraja 2020. godine. Osim toga, ovom odlukom se za potrebe pomoći poslovnom sektoru u potpunosti ukida podrška civilnom sektoru te se stječe dojam da je civilni sektor manje važan za naše društvo.

Na natječaj Grada Osijeka prijavljuju se svake godine brojne udruge s projektima koji doprinose kvalitetnijem životu grada, pružaju socijalne usluge ranjivim i osjetljivim skupinama, doprinose očuvanju okoliša, osmišljavaju i organiziraju brojne manifestacije mladih te mnoge druge sadržaje. Podrška Grada Osijeka kroz ovaj natječaj osigurava neophodna sredstva za njihov rad i provedbu projekata. Mnoge udruge imaju zaposlene djelatnike, te im je ovaj natječaj neophodna financijska podrška za održavanje broja zaposlenika i provedbu i puno većih projekata.

"Kao predstavnici civilnoga društva imamo puno razumijevanje za novonastalu situaciju, kao i za sve izazove koji su pred nama. Spremni smo doprinijeti oporavku društva, ali teret oporavka društva mora biti ravnomjerno raspoređen na sva tri sektora društva - privatni, javni i civilni. Brojne udruge u ovoj situaciji pružaju pomoć kroz volonterski rad, dajući svoju imovinu, volontere i znanje na raspolaganje Stožeru civilne zaštite te nadležnim institucijama. Svoje aktivnosti i djelovanje udruge i članice Platforme prilagodile su novonastaloj situaciji, a u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nakon ovakvog, društvenog i ekonomskog šoka, od velike, ako ne i presudne važnosti, bit će one snage u društvu koje će raditi na povjerenju u bolje sutra, koje će njegovati ono najbolje u ljudskim odnosima, brinuti o najranjivijim skupinama društva, zagovarati ravnopravnost i demokraciju. Možemo li drukčije? Nije li vrijeme da tražimo promjenu pristupa razvoja lokalnih zajednica u kojem ćemo iskoristiti sve potencijale civilnog društva za otpornost, vitalnost i održivi razvoj lokanih zajednica?", pitaju se predstavnici osječkog civilnog društva u priopćenju koje su potpisali Lejla Šehić Relić iz Volonterskog centra Osijek, Angel Čabarkapa iz Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek te Ines Novak iz Dječjeg kreativnog centra „DOKKICA“

 

 ******************


O platformi
Platforma MOTUS okuplja organizacije civilnog društva s područja Osječko-baranjske županije koje provode aktivnosti za opće dobro i zalažu se za vrijednosti modernih demokratskih društava koje uključuju: ljudska prava, društvenu solidarnost, socijalnu koheziju, društvenu inkluziju, toleranciju, odgovornost i transparentnost, zaštitu javnog interesa, aktivno uključivanje građana u proces donošenja odluka i održivi razvoj.

Platforma je nastala zajedničkom inicijativom organizacija s područja Osječko-baranjske županije:  Udruga za rad s mladima „Breza“, Centar za poduzetništvo, Dječji kreativni centar „DOKKICA“, Nansen dijalog centar, PRONI Centar za socijalno podučavanje, P:G:D:I. Projekt građanske demokratske inicijative, Slagalica - Zaklada za razvoj lokalne zajednice, Volonterski centar Osijek, Udruga za zaštitu prirode i okoliša - Zeleni Osijek , Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

image.jpeg

image.jpeg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.