Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječke udruge u kampanji „Ili žmiriš ili si za kastraciju“

20.03.2018.

13:07

Autor: Davor Lončarić

Osječke udruge u kampanji „Ili žmiriš ili si za kastraciju“

Osječke udruge u kampanji „Ili žmiriš ili si za kastraciju“

Foto: - / -

U kampanji „Ili žmiriš ili si za kastraciju“ sudjeluju i dvije osječke udruge – Udruga Pobjede i Udruga 9 života . . . .

Podaci s kojima je Mreža za zaštitu životinja izašla u javnost, postavljajući jumbo plakate u Zagrebu i Osijeku te objavljujući šokantne fotografije na Facebooku 21 udruge pasa i mačaka žrtava neodgovornosti građana, ali i sustava, pozivajući na taj način svoje gradove i općine na hitno poduzimanje mjera zaštite životinja, svakodnevica su i dvije aktivne osječke udruge: Udruge Pobjede koja vodi osječki Azil za pse te Udruge 9 života koja brine o osječkim macama.

Podaci i fotografije s kojima ove dvije udruge izlaze u javnost šokantni su jer govore o tisućama pasa i mačaka prepuštenih još uvijek neefikasnom sustavu koji i dalje ne koristi alate koje je Zakon o zaštiti životinja omogućio.

Naime, Zakon o zaštiti životinja, članak 62. stavak 6. glasi: „Jedinice lokalne samouprave mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja.“

Jedinicama lokalne samouprave upravo je ovim Zakonom dan moćan alat u ruke, samo ga trebaju iskoristiti. Od Grada Osijeka, poznatog u cijeloj regiji kao gradom prijatelja životinja, ove dvije udruge, u ime građana, očekuju što hitnije donošenje nove gradske Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, koja će sadržavati i obvezu trajne sterilizacije.

Prijedlog udruga predan je Gradu, odnosno Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo čija je zakonska zadaća osim donošenja nove Odluke i vršenje kontrole mikročipiranja do 30. lipnja ove godine. Nadaju se da će Grad Osijek, kao i u mnogim situacijama do sada, uvažiti prijedloge udruga koje nastupaju u ime svojih sugrađanki i sugrađana.

A situacija u Osijeku, kao i u drugim gradovima, alarmantna je što pokazuju i podaci ovih dviju udruga koje rade i preko svojih kapaciteta:

- udruga 9 života u 2017. godini zbrinula je 515 mačaka

- udruga Pobjede, koja vodi osječki Azil za pse, u 2017. godini zbrinula je 430 pasa

Same brojke govore o tome koliko je situacija alarmantna, jer se penju iz godine u godinu i samo prevencija može zaustaviti patnju. Napori udruga i građana jasno su vidljivi iz statistika. Sada je vrijeme da se i sustav uključi u jasnije definiranje rješavanja problema.

Propisivanje mjere trajne sterilizacije nužna je mjera prevencije koja bi, osim smanjenja patnji životinjama, trebala u budućnosti donijeti i financijska rasterećenja gradovima i općinama koji imaju zakonsku obvezu zbrinjavanja napuštenih životinja.

 izvor: priopćenje za javnost udruge Pobjede

 

2.jpg

2.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.