Hrvatski radio

Radio Osijek

22:40 / 28.05.2015.

Autor: Radio Osijek

Osječki branitelji okupljeni kod "Crvenog fiće"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki su se branitelji večeras okupili kod "Crvenog fiće" i čekaju vijesti iz Zagreba - naime, policija je braniteljima koji su odlučili ostati na Markovom trgu dala rok da taj prostor napuste do 22 sata.

Oko 22 i 15 na Markov trg je stigla interventna policija i braniteljima su dali deset minuta da se raziđu, a oni su se povukli u Crkvu svetog Marka. Policija odnosi stolice i stolove koje su branitelji tijekom dana donijeli na trg.
Policija je tijekom večeri blokirala prostor oko Markovog trga, a građanima zabranila da braniteljima dostavljaju hranu i piće, no ipak je omogućila da se okupljenim braniteljima daju deke. 

Branitelji su prije dolaska interventne policije formirali krug oko crkve. Neslužbeno se doznaje kako bi na trg trebao stići i ravnatelj policije Vlado Dominić, koji je ranije izjavio da će policija raditi sukladno zakonu. Ići ćemo najprije u dijalog s prosvjednicima, ako odbiju, dogovorit ćemo što dalje. Ako uđu u crkvu, više neće biti na Trgu. Poručio bih im da najprije prijave skup, a onda prosvjeduju, rekao je ravnatelj policije Vlado Dominić. Policajac je uručio Josipu Klemmu Đuri Glogoškom da potpišu i preuzmu prekršajnu prijavu zbog prosvjeda koji nije prijavljen, no oni su to odbili učiniti. 
Na konferenciji za novinare održanoj večeras branitelji su rekli da su na Markovu trgu radi dijaloga, a ne da prosvjeduju.
Policiju će, kažu, mirno dočekati. "Kakav bi to oni bez ruku i nogu pružali otpor u slučaju policijske intervencije", upitao je Glogoški. "Zašto bi hrvatska policija napadala hrvatske branitelje kad oni tu nisu u prosvjedu, nego samo iščekuju razgovor s premijerom?"dodaje. Glogoški je na konferenciji za novinare istaknuo da su se branitelji okupili iz raznih dijelova zemlje te da se okupljaju i u drugim gradovima.
Osječki su branitelji nakratko blokirali promet na križanju Vukovarske i Trpimirove. Odlučili su da će tijekom noći krenuti prema Zagrebu, kako bi dali podršku onima koji će sutra ujutro od 8 sati ponovno doći na Markov trg.
Slavonskobrodski su branitelji oko 21 sat blokirali Borovsku ulicu u znak solidarnosti s braniteljima u Zagrebu. Stotinjak branitelja okupilo se ispred Dvorane HVIDRA-e i prate vijesti s Markovog trga, a spremni su i za polazak u Zagreb.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.