Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki cestari spremni za zimske uvjete

14.11.2021.

12:47

Autor: Radio Osijek / Grad Osijek

foto Grad Osijek

foto Grad Osijek

Foto: - / -

Smotra Zimske službe osječkoga Unikoma održana je na lijevoj obali Drave, kod katakombi. Predstavljeni su ralice, posipači, utovarivači i kamioni kojima će se ceste i nogostupi održavati prohodnima u zimskim uvjetima.

Gradonačelnik Ivan Radić, direktor Unikoma Mario Turalija i zamjenik župana Josip Miletić govorili su o tome s koliko mehanizacije i soli na zalihama cestari dočekuju snijeg i zimske uvjete, a pomoćnik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Ivan Svitlanović vozače je podsjetio da od sutra na snagu stupa obveza korištenja zimske opreme.

Od 15. studenog do 15. travnja, 152 dana u godini 24 sata ove će službe biti na raspolaganju i čistiti 185 kilometara gradskih cesta. Sezonu niskih temperatura, poledice i snijega osječka zimska služba dočekuje spremna s 14 specijaliziranih vozila i tisuću tona soli za posipavanje”, izvijestio je gradonačelnik Radić. Dodao je kako Unikom održava i 53 kilometra biciklističkih staza te 150 tisuća četvornih metara pješačkih površina, za što su u gradskom proračunu osigurana tri milijuna kuna. Istodobno GPP održava 29 kilometara tramvajske pruge, 81 peron tramvajskih stajališta i 177 autobusnih stajališta, za što je dodatno osigurano pola milijuna kuna. „Od ove godine postavljamo visok standard zimske službe u Osijeku, koji ćemo održavati i u idućim godinama, što podrazumijeva čitav niz mjera i postupaka kako bismo osigurali nesmetano odvijanje prometa na cestama i najviši stupanj sigurnosti naših sugrađana”, dodao je Radić, apelirajući na građane da se pridržavaju obveze čišćenja ispred svojih privatnih i poslovnih objekata.

Spremnost za zimske uvjete potvrdio je i direktor Unikoma Mario Turalija koji je rekao kako ovakvu smotru organiziraju nakon četiri godine te najavio da će od sutra biti organiziran stožer koji je spreman djelovati 24 sata, dok je zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić istaknuo i spremnost tvrtke Cesting koja održava 2400 km županijskih i državnih cesta.

Za zimske uvjete na cestama, koji sutra stupaju na snagu, pripremaju se i djelatnici MUP-a koji će provjeravati uporabu propisane zimske opreme na vozilima, najavio je pomoćnik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Ivan Svitlanović. Podsjetio je da se pod zimskom opremom motornih vozila podrazumijevaju zimski pneumatici na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Novčana kazna za vozače koji nemaju propisanu zimsku opremu iznosi tisuću kuna i bit će isključeni iz prometa dok to ne otklone.

Galerija
foto Radio Osijek, Foto: -/-
foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.