Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki Dan narcisa

25.03.2023.

13:56

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Dan narcisa

Dan narcisa

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

U Osijeku je tradicionalno obilježen Dan narcisa uz još jedno upozorenje i preporuku - žene, ne zaboravite na redovite preglede koji vam mogu spasiti život! Dan narcisa u Osijeku se obilježava 27. put.

Galerija
., Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek
., Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek., Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek., Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek

Tajnik Gradske lige protiv raka Osijek i koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Osječko-baranjsku županiju  je doktor Nikola Kraljik, specijalist javnog zdravstva. U javljanju u program Radio Osijeka istaknuo je kako u našem društvu još uvijek nedostaje svijesti o tome kako je prevencija najvažnija, a redoviti pregledi i samopregledi mogu spasiti živote. Prije 16 godina pokrenut je Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke u suradnji s Mammae klubovima i ligama za borbu protiv raka. Iako je danas situacija puno bolja nego prije 27 godina, kaže doktor Kraljik, i danas postoje mnoge žene koje u kritičnom razdoblju između 50. i 69. godine života nerado odlaze na preglede jer su "uspavane" i "uljujane". Zbog toga široka akcija ima itekako smisla, o prevenciji raka dojke i potrebi da se što ćešće kontrolira zdravlje mora se što više govoriti u javnosti, u medijima, školama .... 

"U zemljama odgovornih građana, uz razvijen osjećaj da se treba na vrijeme i redovito kontrolirati zdravlje dojki, izliječi se uspješno i 95 posto karcinoma", zaključuje doktor Kraljik. 

Osječki Dan narcisa organizirao je Mammae Osijek - Klub žena liječenih na dojci uz potporu Gradske lige protiv raka Osijek te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Njima su se pridružile i druge organizacije, među kojima i osječki Lions club Gea. 

Poslušajte razgovor Magdalene Jelečević s doktorom Nikolom Kraljikom.

Javljanje u program s Dana narcisa

Galerija
., Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek
., Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek
Galerija
Ivan Radić, Foto: Grad Osijek/HRT Radio Osijek
., Foto: ./.Ivan Radić, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio OsijekI. Radić, Foto: Grad Osijek/.

Dan narcisa posjetio je danas i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić koji je sudjelovao u prodaji cvijeća te dolaskom pokazao potporu udrugama koje promiču čuvanje zdravlja i sprječavanje teških oboljenja do kojih dolazi zbog toga što se ne razmišlja o prevenciji, odnosno pravovreenim pregledima. Radić je podsjetio da za različite udruge u Osijeku Grad izdvaja iz proračuna 330 tisuća eura, a među udrugama su i one koje sudjeluju u javnozdravstvenim akcijama, poput današnjeg Dana narcisa. 


Poslušajte izjavu gradonačelnika Ivana Radića

Ivan Radić i Dan narcisa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.