Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki Ekonomski fakultet protiv menstrualnog siromaštva

28.02.2022.

13:50

Autor: Radio Osijek/TM

Primjer dispenzera u jednom ženskom toaletu

Primjer dispenzera u jednom ženskom toaletu

Foto: Studentski zbor Ekonomskog fakulteta Osijek / -

Studentski zbor Ekonomskog fakulteta u Osijeku na prvi dan ljetnog semestra, 28. veljače, i službeno započinje s projektom smanjivanja menstrualnog siromaštva na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. 

„Ovaj projekt ima za cilj osvijestiti mlade o problemu menstrualnog siromaštva u zajednici, a to će se ostvariti kroz 3 aktivnosti – opskrbljivanje ženskih toaleta higijenskim ulošcima, istraživanje na razini fakulteta te moduli edukacija za sve zainteresirane”, pojašnjava Saša Milaković, predsjednik Studentskog zbora EFOS-a i dodaje kako je povod za njihovu reakciju, ali i reakciju javnosti bilo istraživanje riječke udruge PaRiter koje je prikazalo šokantne rezultate na ovu temu, što je potaknulo različite institucije i jedinice lokalne samouprave tako da su u neke osnovne škole uvedeni besplatni higijenski ulošci. „Studentski zbor Ekonomskog fakulteta u Osijeku krenuo je istim putem i s početkom ljetnog semestra studenticama omogućio korištenje besplatnih higijenskih uložaka u svim ženskim toaletima na fakultetu, dok se Ekonomski fakultet priključio inicijativi te financijski i logistički pomogao u ostvarivanju ove akcije. Ponosni smo jer smo prvi koji su pokrenuli ovu praksu na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, a Ekonomski fakultet je vjerojatno prva institucija u Osječko-baranjskoj županiji koja korisnicama omogućuje besplatne menstrualne potrepštine”, kaže Milaković.

Uz opskrbu, paralelno će se provesti istraživanje kako bi se dobio konkretan uvid u situaciju na Ekonomskom fakultetu i time prilagodio projekt za sljedeće akademske godine. „Također, tijekom ljetnog semestra održat će se nekoliko edukacija na temu menstrualnog siromaštva i sudjelovanja studenata u zajednici. Na taj način priča bi se zaokružila i poslala se snažna poruka o potrebama naših kolegica. Ovim projektom želimo pokazati kako se kvaliteta studiranja ne može svoditi samo na nastavu i ispite, nego je taj pojam puno širi”, poručuje predsjednik Studentskog zbora osječkog Ekonomskog fakulteta. „Tijekom pripreme projekta prikupili smo znanja i iskustva koja smo spremni podijeliti drugim zborovima i sastavnicama Sveučilišta. Nadamo se kako će se ova praksa kvalitetno proširiti na cijelo Sveučilište i da će to biti korak ka boljoj kvaliteti studiranja za više tisuća studentica, s naglaskom na određen postotak onih kojima je ovaj projekt zaista značajan”, zaključuje Saša Milaković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.