Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki gradonačelnik posjetio hrvatsku zajednicu u Subotici

18.05.2022.

19:24

Autor: Grad osijek i HRT Radio Osijek

Gradonačelnik Radić i predstavnici hrvatske zajednice u Vojvodini

Gradonačelnik Radić i predstavnici hrvatske zajednice u Vojvodini

Foto: Grad Osijek / HRT Radio Osijek

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić posjetio je Suboticu gdje se sastao s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Razgovaralo se o budućoj suradnji, ponajprije u području školstva i kulture, ali i o mogućim prekograničknim projektima. 

"Plodonosno smo razgovarali o kulturi i obrazovanju Hrvata u Subotici, te na koji način tu suradnju intenzivirati", rekao je Radić. "Osijek i Subotica gradovi su prijatelji još od 2010. godine. Imali smo projekte prekogranične suradnje. Surađivala su naša kazališta, muzeji i gospodarstvenici. Hrvati koji žive u Subotici most su suradnje. Siguran sam da će se ona u budućnosti nastaviti i biti još bolja, istaknuo je gradonačelnik Radić i najavio manifestaciju "Dan vojvođanskih Hrvata" koja će se održati u rujnu u osječkom HNK-u, a planiran je i skori susret s gradonačelnicom Subotice u Osijeku. 

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Jasna Vojnić zahvalila je i istaknula važnost potpore iz Hrvatske, kako političke tako moralne i financijske. "Hrvati u Srbiji ne bi mogli bez potpore Hrvatske, zato smo i danas zahvalni za ovaj posjet koji je bio izuzetno plodnosan. Razgovarali smo o budućoj suradnji prije svega u onim područjjima za koje smo zaduženi. U obrazovanju je bilo riječi o izvannastavnim aktivnostima koje naša djeca često relaliziraju u Osijeku i okolici, te potpori našim studentima kojih je svake godine sve više u Osijeku", rekla je Vojnić. 

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je kako Osijek u prekograničnim projektima može pomoći hrvatskoj zajednici, ali i svim građanima Subotice. "Izravnom komunikacijom želimo jasnije posložiti okvir za suradnju i u budućnosti imati plodove. Ivan Radić je predstavnik političke stranke s kojom imamo izuzetnu suradnju na nacionalnoj, županijskoj i gradskoj razini. Mi smo u političkom smislu dio iste obitelji europske pučke stranke i očekujemo da  na svim razinama vlasti u Hrvatskoj ostvarimo bogatu i plodnosnu suradnju", zaključio je Žigmanov. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.