Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki HDZ: Zašto ne funkcionira gradski sustav?

03.04.2019.

14:12

Autor: Vedran Drabek

HRT/VD

HRT/VD

Foto: - / -

Donjogradsko reciklažno odlagalište za sada se neće graditi zbog neusklađenih pitanja između grada i gospodarskih subjekata, za što je isključivi krivac Gradska uprava, ističe osječki HDZ .

Grad Osijek ima zakonsku obavezu igradnje četiri reciklažna dvorišta, a uz ono postojeće na Jugu 2, planirana je izgradnja još tri. Dok radovi na novim odlagalištima u Retfali i Gornjem gradu napreduju po planu, ono posljednje - Donjogradsko naišlo je na poteškoće. Odlagalište koje je trebalo biti sagrađeno ispred tvrtke Karolina na Vukovarskoj cesti neće se graditi, a na razloge su danas ukazali članovi osječkog HDZ-a predvođeni Ivanom Radićem.

"Grad Osijek je bio dužan iz svog proračuna financirati projektiranje reciklažnog dvorišta kao i ostale troškove do ukupne vrijednosti od 4,8 milijuna kuna. Sve je to gotovo odrađeno do kraja a da nitko iz Grada nije prethodno provjerio najosnovniji preduvjet ove investicije. Može li se baš na ovom mjestu graditi reciklažno dvorište odnosno dovodi li izgradnja dvorišta u pitanje život i rad svih onih koji djeluju u neposrednoj blizini. Da su primjerice poslali samo jednog gradskog službenika da se prošeće do ove lokacije otkrili bi čudo. A to je da se ovdje nalazi tvrtka iz branše prehrambene industrije koja zapošljava 350 ljudi. Kada su sredstva već bila odobrena, novci za projektiranje i građevinsku dozvolu utrošeni, javlja se prvi susjed, gospodarski subjekt koji posve opravdano ulaže prigovor na izgradnju ovakvog dvorišta jer bi to dovelo u pitanje njihovo poslovanje, tekuće i planirane investicije od više milijuna eura kao i opstojnost 350 radnih mjesta. Nakon toga Grad donosi odluku o odustajanju od izgradnje reciklažnog dvorišta. Time je Grad zauvijek izgubio europska sredstva koja su mu već bila stavljena na raspolaganje, izgubljeni su novci za projektno-tehničku dokumentaciju koja više ne vrijedi, a najviše gube građani koji neće dobit dvorište koje im je Grad dužan po zakonu osigurati.

Grad sada mora naći novu lokaciju za izgradnju. No, u ovom trenutku ne znaju gdje bi to bilo, a još manje znaju kako i odakle namaknuti sredstava za izgradnju. Javnih poziva za financiranje ovakvih projekata više nema, hoće li ih biti ne znamo. Znamo samo da će vrlo vjerojatno građani, porezni obveznici, morati sami financirati izgradnju reciklažnog dvorišta na nekoj drugoj lokaciji. Time će gubitak biti dvostruk za građane. Umjesto da povučemo već dobivenih skoro 4 milijuna kuna, sada smo u situaciji da ćemo to morati sami platit. Kao i novi projekt i građevinsku dozvolu. Ukupno oko 5 milijuna kuna", zaključuje Radić.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.