Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki HNK priprema šest premijera u 116. sezoni

22.09.2022.

13:51

Autor: Ana Mitar Šimić

HNK Osijek

HNK Osijek

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku počelo je svoju 116. sezonu još početkom rujna Simfo rock koncertom 2, a na konferenciji za novinare intendantica Dražena Vrselja i ravnatelj Drame Miroslav Čabraja najavili su premijerne naslove i novosti u kazalištu. 

Slogan je ovogodišnje sezone "Nek sam krijes u brdima" Tina Ujevića, što "simbolizira svjetlost u tami nakon dvije pandemijske godine", rekla je intendantica Dražena Vrselja i najavila šest premijernih naslova od kojih su tri dramska i tri glazbena. 

Od dramskih predstava premijerno će biti izvedene "Čaruga" u režiji Borisa Svrtana, nakon toga "Sviraj to ponovno, Sam" u koprodukciji HNK u Osijeku i Kazališta Virovitica i na kraju "Dva u jedan" komedija u režiji Olje Đorđević. 
"Ljubavni napitak" u režiji Ozrena Prohića i opereta "Vesela udovica" koja je posljednji put izvedena u HNK u Osijeku u ožujku 2017. godine su glazbeni naslovi nove sezone. 

Ravnatelj Drame Miroslav Čabraja je istaknuo kako već traju probe za prvu ovosezonsku dramsku premijeru, "Čarugu" Ivana Kušana u režiji Borisa Svrtana te se osvrnuo i na koprodukciju osječkog HNK i Hrvatskog kazališta Pečuh, a produkt te suradnje, predstava "Teror", premijerno će biti izvedena 30. rujna u Pečuhu, a već u siječnju kod nas u Osijeku.

Intendantica Vrselja je najavila i pozvala na upis građanske pretplate koji počinje u ponedjeljak, 26. rujna za postojeće pretplatnike i traje sve do 3. listopada, dok će upis za nove pretplatnike trajati od 3. do 10. listopada. Novost koju je predstavila su K-HNK pretplate u suradnji s ostalim nacionalnim kućama što znači da će se po prvi put moći gledati predstave drugih hrvatskih nacionalnih kazališta u Osijeku, a upis K-HNK pretplate traje do 10. listopada. 


Uprava osječkog HNK nada se dijalogu o načinu financiranja budućih potreba


Uprava osječkog Hrvatskog narodnog kazališta na današnjoj je konferenciji za novinare izrazila nadu da će se prijenosom osnivačkih prava samo na grad Osijek pronaći dijalog o načinu financiranja budućih potreba tog kazališta, s obzirom na to da inflacija i rast cijene energenata znatno otežavaju njegovo poslovanje.

Osječko Gradsko vijeće u utorak je prihvatilo preuzimanje 50 posto osnivačkih prava nad osječkim HNK-om od Osječko-baranjske županije, čime grad postaje jedini osnivač te nacionalne kazališne kuće.

Intendantica Dražena Vrselja rekla je da će grad Osijek sada biti jedini osnivač kazališta, a s obzirom na to da su dosadašnji osnivači godišnje za HNK izdvajali po 13 milijuna kuna, predviđeno je da će do 2025. godine Županija postupno smanjivati svoj udio sufinanciranja, a grad povećavati. Odlukom koju je usvojilo Gradsko vijeće, predviđeno je da će grad Osijek u cijelosti preuzeti financiranje HNK-a od 1. siječnja 2026. godine, kada i prestaje obveza Osječko-baranjske županije za sufinanciranjem kazališta. 

Zahvaljujući županijskim i gradskim vlastima na dosadašnjim naporima, Vrselja ističe kako se ovom odlukom osječki HNK stavlja u red uobičajenog djelovanja ostalih nacionalnih kuća, s iznimkom zagrebačkoga HNK. "Nadam se da će se cjelovitim preuzimanjem kazališta od strane grada Osijeka pronaći dijalog o načinu financiranja budućih potreba, s obzirom na to da se inflacija i rast cijena energenata, znatno odražava na troškovnu stranu poslovanja HNK Osijek, do kraja ove godine, a i idućih godina", kazala je intendantica. "Vodeći kazalište, moj tim i ja, vrlo smo pažljivo promišljali naslove i troškove. Nije bilo lako sve to posložiti, kao ni zatečeni gubitak od 5,2 milijuna kuna spustiti na oko 800 tisuća kuna, što bi ove godine trebalo biti svedeno na nulu, uz određeni dijalog vezan uz promjenu cijena energenata", ocijenila je Vrselja.


Više o 116. sezoni HNK Osijek poslušajte u Izjavama intendantice Vrselje i ravnatelja Drame, Miroslava Čabraje
 

Izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.