Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki KBC postaje veliko gradilište

16.07.2021.

13:09

Autor: Amoreta Bajto

K. Šego  fotografija Amoreta Bajto

K. Šego fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Osječki Klinički bolnički centar ovih dana postaje veliko gradilište: počinje gradnja zgrade novog hitnog prijema i dnevne bolnice. Projekt bi se trebao realizirati u sljedećih 20 mjeseci, rekao je u izravnom javljanju u program Radio Osijeka pomoćnik ravnatelja Krunoslav Šego.

Podsjetimo, glavni razlog gradnje novog objekta je nedostatak "kvadrata" jer je Hitni prijem trenutačno smješten u kirurškim ambulantama, a Kirurgija je izmještena u podrum. Istovremeno su dnevne bolnice raštrkane na više različitih lokacija u krugu bolnice. Ovim će se dobiti nova zgrada s 8500 četvornih metara, energetskog A razreda. Novi objekt, koji će biti smješten na području nekadašnjih baraka Klinike za nuklearnu medicinu kod istočnog ulaza u bolnicu, a gdje su se protekle dvije godine obavljali i arheološki radovi, prostirat će se na dva kata, u kojem će se u prostoru prizemlja smjestiti Objedinjeni hitni bolnički prijem s potrebnom dijagnostikom, a na prvom i drugom katu nalazit će se dnevne bolnice s operacijskim blokovima i dnevnim kirurgijama.
 Na katovima će biti hitni laboratoriji, kao i radiološka dijagnostika. Dok će se u dio nove zgrade na katove useliti dnevne bolnice, u drugom krilu odvojit će se priprema citostatika i onkoloških pacijenata koji dolaze u dnevnu bolnicu onkologije i hematologije. Svoje ordinacije ovdje će imati internisti, dermatovenerolozi, otorinolaringolozi i maksilofacijalni kirurzi. Time će se iz neprimjerenih prostora useliti u dnevne bolnice, a bit će riješen i problem Kirurgije, koja će se vratiti u svoje prostore, na mjesto koje sada koristi OHBP. Ovo će biti prvi novi objekt koji se gradi za potrebe osječke bolnice, a posljednji sagrađeni je zgrada Maternitea 1983.

Na pitanje zašto se gradi novi objekt u Donjem gradu kada je u planu gradnja nove bolnice na drugoj lokaciji, Šego pojašnjava da je novi KBC veliki projekt koji će se realizirati i sljedećih desetak godina, a da je pitanje Hitne potrebno riješiti što prije.

"U KBC-u se radi po uobičajenom rasporedu i svi su pacijenti zbrinuti iako se pripremamo za pisve izvjesni, četvri val zaraze koronom", kaže Šego te upozorava na novu prometnu regulaciju u bolničkom krugu koja će biti na snazi od subote.

KBC gradi Hitnu i regulira promet

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.