Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki KBC traži pomoć cijele Hrvatske

03.07.2016.

14:19

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Snažno nevrijeme koje je 27. lipnja pogodilo osječko područje znatno je oštetilo Pedijatriju i Ginekologiju osječkog KBC-a. Osim zgrada stradala je i oprema. Pokrenuta je humanitarna akcija, jer osječka bolnica treba pomoć cijele Hrvatske.

Nevrijeme je u ponedjeljak otpuhalo krov s Klinike za pedijatriju, voda je curila na sve strane, no i šesti dan nakon nevremena svi prostori još nisu u funkciji. Šteta je milijunska, ističe v.d. zamjenik ravnatelja Vlatko Kopić: "Na cijeloj Klinici za pedijatriju i ginekologiju izravna šteta je približno 2,5 milijuna kuna. Ali prema procjeniteljima koji su obavili izvid u cijelom KBC-u na svim ustrojstvenim jedinicama utvrdili su da će iznos biti čak tri-četiri puta veći", kaže Kopić.
Moraju se sanirati zidovi, stropovi, krovovi, prozori, no osim zgrada stradala je i oprema. Jer, da bi se tijekom nevremena zaustavila vodena bujica, osoblje je koristilo sve što je bilo na dohvat ruke – plahte, dekice, dječju robu. Na četvrtom katu bilo je 15 cm vode. Zidovi i stropovi još su mokri, a voda je pronašla put preko zidova i instalacija sve do prizemlja. Poteškoće u kojima su se našli mali pacijenti ne osjete - dio klinike je preseljen na niže katove, neka su djeca otpuštena kući i u bolnicu dolaze samo na terapiju, kako bi što manje bila izložena ovim uvjetima.
Za sada je privremeno saniran samo krov, kako bi se zaštitila zgrada od novih šteta u slučaju kiše. No, uništene su igračke, stolovi, stolice, didaktički materijal, računala i dio medicinske opreme. S obzirom na ogromnu štetu, osječki KBC treba pomoć, donacije - kako u novcu tako i u stvarima. Upućen je apel svima koji su u prilici darovati dječju odjeću, posteljinu, pelene, igračke (ali ne plišane, zbog mogućih alergija ili sa sitnim dijelovima, koje mogu progutati), 
Sve detalje o tome kako pomoći i donirati KBC-u Osijek možete pronaći na njihovim mrežnim stranicama www.kbo.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.