Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki mladi veslači na pripremama i natjecanjima

24.07.2018.

14:05

Autor: Davor Lončarić

foto: Facebook VK Jadran Zadar

foto: Facebook VK Jadran Zadar

Foto: - / -

Četverac bez kormilara mlađih seniora, dvojac mlađih seniorki i dubl lakih B seniora otputovao je u Poljski Poznan u kojem se održava Svjetsko veslačko prvenstvo za seniore do 23 godine. Iktusov veslač Ivan-Ante Grgić vesla za reprezentacijski četverac bez kormilara.

Uz njega su u posadi Filip Jurina (HAVK Mladost Zagreb), Leon Mikulić (VK Jadran Zadar) i Frane Filip Garma (VK Krka Šibenik). Trener je zadarski Branimir Vujević. Riječ je o posadi koja je nastupila ove godine na velikoj regati u njemačkom Ratzeburgu i na slovenskom Bledu, no tvrde kako su sada u puno boljoj formi i spremniji na najvažniji nastup u ovoj veslačkoj sezoni.

Četverac je proveo tjedan dana u Zagrebu, potom dva tjedna na jezeru Perući te još gotovo tjedan dana u Zagrebu. Ivan-Ante ističe kako se na početku priprema osjetilo da nisu dugo zajedno veslali, ali je boravak u veslačkom kampu na Perući bio „zlata vrijedan“. Osjetilo se, kaže Grgić, veliko poboljšanje i sada čamac postiže značajno veće brzine nego što je to bilo prije odlaska na regatu u Ratzeburg. „Idemo dati sve od sebe pa što bude“, skromno je izjavio Ivan-Ante koji, poput ostatka posade, nije opterećen kalkulacijama, obećanjima i rezultatima nego tek vjeruje kako će ući među najboljih šest posada na svijetu. Grgić ima već dosta iskustva na velikim natjecanjima. S Franom Filipom Garmom već je nastupio na Svjetskom juniorskom prvenstvu prošle godine u četvercu bez kormilara, a uz njih su još veslali Luka Gojanović-Rakić (Krka) i Fabio Ipsa (Istra, Pula) i tada su osvojili sjajno četvrto mjesto, a valja podsjetiti kako je Grgić i europski juniorski prvak iz četverca s kormilarom.

Svjetsko prvenstvo za veslačice i veslače do 23 godine bit će otvoreno sutra (srijeda, 25. srpnja 2018. godine), a Grgićev četverac nastupa u kvalifikacijama u četvrtak (26. srpnja). Valja podsjetiti kako natjecanja u konkurenciji B seniora postaju sve popularnija tako da će u Poznanu nastupiti gotovo 900 veslačica i veslača iz 55 država.

Osim Grgićevog četverca bez kormilara Hrvatsku će u Poznanu predstavljati još dvije posade- dvojac bez kormilara mlađih seniorki, sjajne sestre Ivana i Josipa Jurković, prošlogodišnje svjetske i europske juniorske prvakinje iz četverca bez te dvojac na pariće lakih U23 seniora - Zvonimir Soldo i Dominik Šutalo. Sestre Jurković prelaskom u konkurenciju seniorki poharale su sve suparnice na važnijim natjecanjima u dublu ili dvojcu bez, a Josipa je ove godine osvojila i sjajno četvrto mjesto u skifu na Mediteranskim igrama u Španjolskoj.

Mlađi seniori i seniorke susreli su se na Perući i s hrvatskim juniorima koje također očekuje najznačajnija regata ove godine – Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će se u češkim Račicama kod Praga održati od 8. do 12. kolovoza. Gotovo tri tjedna na Perući provode juniori Patrik i Anton Lončarić s trenerom Krešimirom Ižakovićem i pripremaju se za obranu naslova svjetskih prvaka, nakon što su ove godine već osvojili titulu prvaka Europe u dvojcu bez kormilara. Lončarići su ove godine već ostvarili pregršt pobjeda na međunarodnim natjecanjima, no svjetska je smotra uvijek posebna priča tako da ni oni ne govore o očekivanjima i planovima- važno je samo kvalitetno odraditi svaku utrku i pokazati što su uspjeli do sada uvježbati. Po povratku s Peruće Lončarići i Ižaković zadržat će se još dodatnih desetak dana na Jarunu gdje će odraditi „glanc“ za svjetsko prvenstvo koje se svečano otvara u Račicama točno na njihov 18. rođendan (8. kolovoza).

I Iktusova Aria Cvitanović dio je hrvatske veslačke reprezentacije i još je ove godine juniorka. Njezina je partnerica Izabela Krakić iz zagrebačke Trešnjevke s kojom je ove godine osvojila sjajno pet mjesto na Europskom prvenstvu u francuskom Gravelinesu. Izabela je bila dio prošlogodišnjeg zlatnog europskog i svjetskog četverca bez kormilara, no ove godine sestre Jurković postale su seniorke, a Bruna Milinović nešto se više posvetila učenju i fakultetu. Peto mjesto u Europi zasigurno je dobar razlog za nadu da će Aria i Izabela i na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Račicama biti uspješne jer su u međuvremenu imale dovoljno vremena za pripreme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.