Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki Novi grad slavi svoj dan i spomendan patrona

05.07.2017.

08:39

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječka Gradska četvrt Novi grad obilježava svoj dan i spomendan svojih patrona, svetog Ćirila i Metoda. Najavljeno je polaganje vijenaca za pale branitelje na Novogradskom groblju, u 18 i 30 služit će se sveta misa u mjesnoj crkvi, a u 20 sati počet će svečana sjednica Vijeća gradske četvrti.

O gradskoj četvrti: 

Naseljavanjem njemačkih  doseljenika južno od tvrđavskih zidina nastala je krajem 18. stoljeća četvrta cjelina grada Novogradska Gornja i Donja ulica (današnja Ulica Martina Divalta)  najduže je zadržala rustikalni izgled i pronosila essekerski duh. Sve do sredine 20. stoljeća prostrani Gradski vrt, nadaleko poznat po bujnoj i raznolikoj parkovnoj vegetaciji, najomiljenije je šetalište Osječana. Devastiranjem Gradskog vrta i izgradnjom modernih naselja s višekatnicama ovaj dio grada u potpunosti danas opravdava svoj prvotni naziv. 

Prva privatna škola postojala je već od 1820. godine, a prvog učitelja potvrdio je prečasni duhovni stol đakovački u osobi Turany. Stara je školska zgrada u Divaltovoj ulici izgrađena 1925. godine . Adaptirana je i popravljena 1989. godine. Novi je dio školske zgrade u Frankopanskoj ulici izgrađen 1958. godine. Dvorana za TZK, knjižnica s čitaonicom, računalni centar, učionica za strani jezik te učionica za hrvatski jezik izgrađeni su i opremljeni 1989. godine. 1992. godine škola mijenja ime, a dobila ga je po hrvatskom mučeniku, u Osnovna škola Frana Krste Frankopana. 

Župa sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola osnovana je dekretom đakovačkog i srijemskog biskupa mons. Ćirila Kosa 15. studenoga 1976. godine. Župa je nastala odcjepljenjem od Župe sv.  Mihaela arkanđela u Tvrđi. Teritorijem župa pokriva dio grada nazvan Novi grad. 

Na lokalitetu kod Huttlerove tijekom arheoloških istraživanja provedenih 2006. i 2007. godine pronađeni su brojni ostaci antičke Murse. 

Danas područje Novog grada obuhvaća 65 ulica i broji oko 14 100 stanovnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.