Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki pametni kiosci

17.06.2015.

14:15

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osijek će uskoro imati nove kioske. U vijećnici Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera proglašeni su pobjednici pozivnog natječaja za idejno rješenje.

Zadatak je bio prenosivi objekt, koji preko solarnih ploča osigurava struju i toplu vodu. Sva tri pobjednička rješenja ispunila su kriterije i dobila novčane nagrade. Studentima i profesorima koji su se javili na natječaj zajedno su čestitali:rektor prof.dr.sc. Željko Turkalj i gradonačelnik Ivan Vrkić.
Pobjedničko idejno rješenje kioska, sa osječkim slengom i internetom, te parkirnim prostorom za bicikle osvojilo je i novčani iznos od 35 tisuća kuna. Voditelj deseteročlanog tima osječkoga Građevinskog i Elektrotehničkog fakulteta Tihomir Dokšanović ističe kako su uključene tri struke - arhitektura, građevinarstvo i elektrotehnika.
Drugu nagradu i 27 tisuća kuna osvojio je tim pod vodstvom Tihomira Štefića, a trećenagrađene s 18 tisuća kuna predvodi Davorin Penava s idejnim rješenjem po kojemu bi krov kioska bio također slavonski motiv-suncokret.
Zadatak je bio prenosivi objekt, koji preko solarnih ploča osigurava struju i toplu vodu. Na pozivni natječaj pristiglo je 5 idejnih rješenja, podsjetio je rektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Željko Turkalj.
Za nove, pametne kioske građevinska dozvola nije potrebna, a osječko Sveučilište - kako je istaknuto na svečanosti - unatrag dvije godine za taj je projekt odvajalo po milijun kuna.
Prvenstveno je zamišljeno da se kiosci postavljaju na području Kampusa, ali to nikako ne isključuje mogućnost njihovog postavljanja na bilo kojoj drugoj lokaciji. Postavljeni kriteriji uvjetovali su rješenja koja nude energetsku neovisnost kioska, odnosno da imaju trajnu i stabilnu opskrbu raspoloživim obnovljivim izvorima energije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.