Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki poduzetnik Drago Tadić uz jamstvo može izaći iz zatvora

14.10.2020.

18:11

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Osječki poduzetnik Drago Tadić uz jamstvo može izaći iz zatvora

Osječki poduzetnik Drago Tadić uz jamstvo može izaći iz zatvora

Foto: - / -

Osječki poduzetnik Drago Tadić koji se nakon nedavnog povratka iz BiH nalazi u istražnom zatvoru može izaći na slobodu uz plaćanje jamstva od dva milijuna kuna i hipoteku na nekretnini u vlasništvu njegove supruge, doznaje se na osječkom Županijskom sudu.

Tadiću, koji je u osječki zatvor doveden 29. rujna kada je nakon bijega uhićen na graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske, dan kasnije je na osječkom Županijskom sudu počelo suđenje za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.
Izvanraspravno vijeće suda danas je odlučivalo o prijedlogu Tadića i njegova branitelja da mu se istražni zatvor zamijeni jamstvom i to polaganjem dva milijuna kuna gotovine ili uz milijun kuna te upis hipoteke od 2,9 milijuna kuna na obiteljskoj kući u Osijeku, u vlasništvu Tadićeve supruge. Vijeće je odlučilo prihvatiti zamjenu istražnog zatvora polaganjem jamstva, ali uplatom dva milijuna kuna u gotovom novcu i upisom hipoteke od milijun kuna na supruginoj nekretnini u Osijeku, uz Tadićevo obećanje da se do kraja suđenja neće kriti te bez odobrenja suda napuštati boravište. Suda je dužan obavijestiti i o o svakoj promjeni adrese. Nakon objave rješenja, stranke su se odrekle prava na žalbu, tako da je isto postalo pravomoćno, izvijestili su s osječkog Županijskog suda.
U ožujku 2019. protiv Tadića, kao bivšeg predsjednika Uprave tvrtke "Osijek Koteks" te predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke, austrijskog državljanina Dietmara Aluta-Oltyana, podignuta je optužnica zbog sumnji da su zlouporabama osječku tvrtku oštetili za više od 15 milijuna kuna.
S obzirom da je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu za Tadićem je raspisana tjeralica te Europski uhidbeni nalog te mu je određen istražni zatvor. Tadić je, u listopadu 2018. pobjegao u BiH nakon što je pravomoćno osuđen u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila prvostupanjska osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.