Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki Pravni fakultet slavi 46. godina rada

22.12.2021.

13:51

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

obljetnica PRAVOS

obljetnica PRAVOS

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Osječki Pravni fakultet slavi danas 46.-tu obljetnicu osnutka.Svečanu je sjednicu održalo Fakultetsko vijeće, stigli su ugledni gosti iz Grada i Županije, a ponajbolje o toj, jednoj od najstarijih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, govori podatak da sada studira 2077 studenata, a u prošlih gotovo pola stoljeća studij je završilo 9789 pravnika.


Dekan PRAVOS- a Tunjica Petrašević govorio je o Pravnom fakultetu danas na kojem studira 2077 studenata i velika se pozornost posvećuje upravo studijskim programima i odnosu sa studentima. Istaknuo je i da je taj fakultet u gotovo pola stoljeća završilo 9789 studenata. Rektor Vlado Guberac istaknuo je značaj ove sastavnice Sveučilišta kao i novoutemeljenih studija.

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća podijeljene su i prigodne nagrade i priznanja. U kategoriji „izvrsnosti u nastavi i odnosu prema studentima“, nagrađena je redovita profesorica Dubravka Akšamović, u kategoriji „izvrsnosti u znanstveno-istraživačkom radu“ izvanredni profesor Igor Vuletić te u kategoriji „izvrsnosti u prijavi i realizaciji međunarodnih, EU projekata i nacionalnih projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) redovita profesorica .

Pravni fakultet službeno je utemeljen 22. prosinca 1975. godine i jedno je od najstarijih visokih učilišta u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Osječki Pravni fakultet obilježava 46. obljetnicu.

Pravni fakultet službeno je utemeljen 22. prosinca 1975. godine i jedno je od najstarijih visokih učilišta u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet danas zapošljava 55 osoba u znanstveno-nastavnim, suradničkim i nastavnim zvanjima te 32 osoba na administrativnim, tehničkim i poslovima održavanja. Pet je uglednih profesora danas professores emeriti Fakulteta: prof. dr. sc. Ivan Mecanović, nekadašnji rektor Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Vladimir Srb, jedan od prvih dekana, pok. prof. dr. sc. Branko Babac, nekadašnji ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske i Pučki pravobranitelj RH, prof. dr. sc. Vladimir Ljubanović, član Državnoodvjetničkog vijeća i predsjednik Komisije za pomilovanja te prof. dr. sc. Zvonimir Lauc, član Državnog sudbenog vijećao i snivač Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu (HILS). Na Fakultetu je do sada akademski naziv diplomirani pravnik steklo 5168 studenata, akademsko zvanje magistar prava 663 studenta, a osnivanjem Stručnog studija upravnog prava, 1982. godine, i preko 1030 upravnih pravnika, odnosno prvostupnika upravnog prava. Fakultet svake godine upisuje oko 400 studenata.

Prvi poslijediplomski studiji počeli su se izvoditi 1978. godine, a postupak stjecanja doktorata znanosti Fakultet samostalno provodi od 1981. Titulu doktora društvenih znanosti iz polja prava do danas je steklo 40 osoba, magisterij znanosti 63, a specijalističke poslijediplomske studije "Upravljanje razvojem lokalne i regionalne samouprave" i "Kazneno pravo" trenutno pohađa više desetaka studenata. Velik broj uglednih hrvatskih sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika, sveučilišnih nastavnika, sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske, diplomata, članova Hrvatskog sabora i Vlade, političara, zaposlenih u organizacijama civilnoga društva, sustavima socijalne skrbi, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, osiguravajućim društvima, uglednim domaćim i stranim kompanijama, gospodarstvu, međunarodnim organizacijama te akademskim i znanstvenim institucijama u inozemstvu svoje su diplome stekli upravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Njihov rad i rezultati koje ostvaruju u proteklih su trideset i pet godina u cijelosti opravdali osnivanje Fakulteta.

Fakultet je od svoga osnutaka smješten u prostorima Židovske bogoštovne općine, izgrađene 1900. godine u secesijskom stilu. Tijekom godina postepeno se proširio na susjedno zdanje u ulici Stjepana Radića 17 i lokaciju na Sveučilišnom kampusu, a trenutno su u pripremi u planovi za trajni smještaj jedinog fakulteta "podstanara" u sastavu Sveučilišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.