Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki prosvjed na Trgu slobode: Dosta!

12.05.2022.

19:11

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT

Prosvjed u Osijeku

Prosvjed u Osijeku

Foto: MVP / HRT

U znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi i u Osijeku je održan prosvjed naslovljen „Dosta!". Prosvjednici i prosvjednice došli su noseći natpise s porukama: "Žena nije inkubator", "Svoga tijela gospodarica", "U Sloveniju samo na skijanje", "Čekamo vas u 21. stoljeću" i druge.


Skup su počele pjesmom, i glasnu podršku okupljenih uz zviždaljke. Prosvjedom su pozvale na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su - kako ističu - odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova. Ovim prosvjedom želimo poručiti: DOSTA! Dosta uskrate zdravstvene skrbi! DOSTA! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja! DOSTA! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!", istaknula je pred okupljenim Osječanima neformalna inicijativa Dosta! Osijek.

„Građanke i građani pokazali su koliko je važno pružiti podršku ženi kojoj je namjerno i potpuno onemogućena zdravstvena skrb. Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo DOSTA!", poručuju.

„Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske" - poručila je Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.