Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki SDP i Most traže smanjenje cijena goriva

09.10.2018.

13:04

Autor: Radio Osijek / KI

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

U protekle dvije godine cijene goriva u Hrvatskoj su više za 20-ak posto, a najnoviji je udar na budžet sugrađana i današnje poskupljenje za preko 20 lipa po litri - rečeno je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinstvo SDP-a i Mosta nezavisnih lista grada Osijeka.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek Boris Piližota stoga poručuje kako je krajnje vrijeme za intervenciju Vlade: "Opravdanja da cijenu goriva određuje tržište, u uvjetima kada država više od 50 posto cijene uzima sebi, u najmanju ruku su smiješna, jer smo u samom vrhu zemalja Europske unije po cijenama goriva. Zna se da je Hrvatska puno pohlepnija jer ima znatno više trošarine u odnosu na obavezne minimalne trošarine koje propisuje EU za sve svoje članice što potkrepljuje i izjava ministra financija da Vlada ima određeni prostor da intervenira što se tiče trošarinskog dijela. Ovakvo povećanje cijena goriva, kakvo imamo u zadnje dvije godine, donosi našoj ekonomiji veliki inflatorni pritisak sa svim rizicima koje ono sa sobom nosi, velik je udarac na kućni budžet naših građana, na poslovanje svih autoprijevoznika, ali i na sve gospodarske subjekte koji u svome poslovanju imaju određene prijevozne troškove", rekao je Piližota i zbog toga zatražio brzu reakciju Vlade, smanivanje cijena goriva i manje trošarine na sve vrste goriva.

Nezavisni gradski vijećnik izabran sa liste Mosta Željko Požega prozvao državna poduzeća kojima odlazi velik udio trošarina koje čine preko polovice ukupne cijene goriva: "Osim države, koja hrvatskim građanima od svake kupljene litre goriva uzima priličan iznos novca te je izravan krivac za ovako visoke cijene goriva, postoje tri državna poduzeća kojima ide znatan iznos novca poreznih obveznika od kupnje goriva i koji na račun toga novca služe vladajućima za zapošljavanje svojih političkih kadrova. Riječ je o Hrvatskim autocestama kojima ide od svake litre goriva iznos od 20 lipa, HŽ Infrastrukturi sa istim iznosom od 20 lipa te Hrvatskim cestama kojima ide čak 80 lipa od svake litre goriva. Time su Hrvatske ceste dobile od hrvatskih građana koji kupuju gorivo u 2016. i 2017. godini nevjerojatnih 4 milijarde kuna za građenje i održavanje javnih cesta te ih javno pozivam da prikažu gdje su te novce potrošili, koje su nove ceste izgradili, koje su ceste rekonstruirali te zašto su nam javne ceste u tako lošem stanju. HŽ Infrastruktura dobila je u istom razdoblju oko 1 milijardu kuna za gradnju željezničke infrastrukture te ih javno pitam da prikažu gdje su te novce potrošili, koje su nove pruge izgradili, koje su pruge obnovili te zašto su nam željezničke pruge u tako lošem stanju", rekao je Požega i pozvao te tvrtke da smanje troškove i broj zaposlenika čime bi državi omogućili da lakše i bezbolnije smanji visoke trošarine na gorivo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.