Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki SDP reagirao na kriterije upisa u dječjem vrtiću Osijek

11.05.2023.

18:16

Autor: Ana Mitar Šimić

GO SDP Osijek i roditelji djece

GO SDP Osijek i roditelji djece

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Potaknuti vijestima iz gradske uprave o novim ulaganjima grada u vrtiće i njihove kapacitete te izgradnji novih objekata, GO SDP Osijek održao je konferenciju za novinare kako bi reagirali, kako oni tvrde, na nezadovoljavajući pedagoški standard i kriterije upisa u dječje vrtiće u Osijeku.  

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a, Vjeran Marijašević osvrnuo se na situaciju u vrtićima. Tvrdi kako su se neki vrtići pregrađivali, određene sobe domara, dvorane i slične prostorije prenamjenjivale u prostore u kojima bi trebala boraviti djeca, a neke od prostorija nisu imale riješen niti sanitarni čvor. 


Pedagoški standardi, nastavio je Marijašević, trebali bi se ticati svakoga i ne mogu se provoditi ako se jedna odgajateljica brine za više od dvadesetoro djece.


Marijašević se dotaknuo i problema ugovora o radu koje odgojiteljice dobiju te odbijenica koje su roditelji neupisane djece u željeni vrtić dobili. 


Na konferenciji su bili i neki od roditelja čija djeca nisu uspjela dobiti mjesto u vrtiću, a jedna od njih je i Ana Piskač-Dimitrijević koja je zaključila da je tu više problema koje treba rješavati.  Uz nepovoljne uvjete u vrtićima, drugi veliki problem su netransparentne odbijenice koje roditelji prijavljene djece dobiju. Istaknula je kako i ona nakon više poslanih mailova i dalje nije dobila transparentno očitovanje uprave vrtića. 


Više o ovoj temi možete poslušati u izjavama Marijaševića i Piskač-Dimiitrijević. 

Izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.