Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki su se vatrogasci prilagodili situaciji

30.03.2020.

10:51

Autor: Radio Osijek/AB

fotografije Amoreta Bajto

fotografije Amoreta Bajto

Foto: - / -

"JPVP Grada Osijeka bilježi manji broj uobičajenih intervencija, no u stanju smo pripravnosti i spremni za sve moguće scenarije", rekao je u izravnom javljanju u program Radio Osijeka zapovjednik JPVP Pero Čeman. Sjedište Postrojbe posjetila je naša Leteća ekipa.

"Ne smijemo dopustiti da u slučaju infekcije virusom unutar same postrojbe dođe do mogućnosti izolacije svih 90 profesionalnih vatrogasaca, tako da smo formirali rezervni tim, vozila i opremu na rezervnu lokaciju u Retfali, pojasnio je odmah na početku zapovjednik Čeman. "Poduzete su sve mjere zaštite, zatvoreni svi ulazi za vanjske subjekte, te se ulazi samo na glavni ulaz gdje se obavlja dezinfekcija ruku i obuće", dodao je.

Pojasnio je da je broj intervencija znatno manji nego u isto vrijeme prethodnih godina, jer su građani uglavnom u svojim kućama i promet je iznimno rijedak pa i broj intervencija u prometnim nezgodama. 

Općenito, rad Postrojbe prilagođen je aktualnoj situaciji i spremni su intervenirati u posebnim uvjetima.

"Ekipe smo podijelili u dva tima, odnosno izmjestili jedan dio postrojbe, s obzirom na to da u postrojbi radi 90 operativnih vatrogasaca koji pružaju sigurnost i zaštitu građanima Osijeka. Bilo bi jako opasno kada bi virus ušao u postrojbu, nastala bi kompletna blokada vatrogasne postrojbe. Zato smo dio postrojbe, opreme i vozila izmjestili u Retfalu, i oni rade neovisno o postrojbi koja radi ovdje. Na taj način u slučaju zaraze sprječavamo da se zaraza proširi među vatrogascima", rekao je Čeman, te pojasnio kako su u proteklom razdoblju epidemije imali manji broj intervencija. "Prilikom svake intervencije prvo ispitujemo situaciju, a zatim joj pristupamo strogo se pridržavajući sigurnosnih mjera Stožera. Nakon intervencije jednokratna zaštitna oprema se odbacuje na primjeren način, a potpuna zaštitna oprema se dekontaminira, suši i vraća u vozilo za daljnju uporabu", objasnio je Čeman.

JPVP vatrogasci uživo Čeman

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.