Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki sud ne želi komentirati optužbe Zdravka Mamića

17.03.2021.

10:40

Autor: Davor Lončarić/Hina

Osječki sud ne želi komentirati optužbe Zdravka Mamića

Osječki sud ne želi komentirati optužbe Zdravka Mamića

Foto: - / -

Osječki Županijski sud izvijestio je danas da ne želi komentirati optužbe osuđenika Zdravka Mamića s jučerašnje konferencije za novinare u Mostaru, ali poziva nadležna tijela da se izrečeni navodi istraže i ispitaju.

"Županijski sud u Osijeku neće komentirati i polemizirati sa navodima osuđenika Zdravka Mamića, ali tražimo da se po nadležnim tijelima svi navodi istraže i ispitaju, jer je to u cilju i interesu Županijskog suda u Osijeku i hrvatskog pravosuđa", navodi se u priopćenju koje je uputio glasnogovornik suda Miroslav Rožac.

Nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu i kaznu od šest i pol godina zatvora Mamić je na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu i suce osječkog Županijskog suda Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a predsjednika toga Suda Zvonka Vrbana nazvao je "kriminalcem, koji će kad tad biti smijenjen".
Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze, i da je o svemu obavijestio Državno odvjetništvo.
Vrhovni sud u utorak je priopćio da Sessa nema namjeru odgovarati na "apsurdne i neistinite tvrdnje" osuđenog bivšeg čelnika DInama Zdravka Mamića koji ga je prozvao za korupciju te nazvao kriminalcem i varalicom.
Iz Uskoka su priopćili kako je "Zdravko Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku, a Uskok je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo sa provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku.
Vrhovni sud je Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu osječkog Županijskog suda od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.