Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki sudac Vekić i prijateljica uhićeni zbog pranja novca

24.11.2021.

10:21

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Suspendirani sudac osječkog Županijskog suda Zvonko Vekić i njegova prijateljica Nataša Sekulić uhićeni su zbog sumnje na pranje novca. Novinare je ispred Županijskog suda okupio glasnogovornik Miroslav Rožac.

U tijeku su policijske pretrage. Suca Vekića USKOK je već bio uhitio u lipnju, nakon što ga je Zdravko Mamić optužio za primanje mita. Vekićeva odvjetnica Gordana Vrandečić kazala je Hini da u ovom trenutku još ne zna razlog njegova uhićenja te da ne zna kada će privedeni sudac i njegova prijateljica biti dovedeni na ispitivanje.
Sudac Vekić bio je uhićen u lipnju ove godine, skupa s još dvojicom sudaca osječkog Županijskog suda Antom Kvesićem i Darkom Krušlinom, nakon što ih je pravomoćno osuđeni bivši čelnik "Dinama" Zdravko Mamić optužio za primanje mita od 400 tisuća eura. Protiv njih je zatim pokrenut stegovni postupak, a predsjednik osječkog Županijskog suda tražio je da ih se trajno razriješi sudačke dužnosti.

Glasnogovornik Rožac istaknuo je da su za uhićenja čuli iz medija, da Županijski sud nema nikakve nadležnosti u tom slučaju, no da im zbog svega nije ugodno te da rade na tome da vrate povjerenje građana u tu pravosudnu ustanovu.

Policija je, ne otkrivajući identitet, potvrdila da je osječki PNUSKOK, u suradnji s Uskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija nastavio kriminalističko istraživanje nad dvije osobe zbog sumnje u pranje novca. U policiji kažu da je u tijeku provođenje hitnih dokaznih radnji te da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnesena Uskoku. I Uskok je potvrdio da su uhićenja provedena zbog sumnje u kazneno djelo pranja novca "u vezi s kaznenim djelima protiv službene dužnosti koja su od ranije predmet istrage".
"U ovom trenutku može se potvrditi da jedna od osoba protiv koje se provode hitne dokazne radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti te je u odnosu na tu osobu zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo. Uskok će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, ističu u tužiteljstvu.

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac

Galerija
Miroslav Rožac, Foto: HRT/Amoreta Bajto, Foto: -/-
Miroslav Rožac, Foto: HRT/Amoreta Bajto, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.