Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki tamburaši nakon Las Vegasa

22.11.2022.

23:09

Autor: HRT/Radio Osijek

.

.

Foto: . / HRT Radio Osijek

Pedesetak članica i članova Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića vratilo se iz Las Vegasa u kojem su boravili deset dana na poziv Hrvatske bratske zajednice. Bio je to prvi odlazak najstarijeg hrvatskog tamburaškog orkestra preko Atlantika nakon davne 1979. godine. Nakon putovanja predsjednik STD Paje Kolarića Denis Škugor i Željko Lončarić Žec iz Tamburaškog sastava Ravnica (i član Paje Kolarića) gostovali su danas u našem Ritmu Šokadije voditeljice Danijele Šandor. 

Seniorski orkestar društva Pajo Kolarić i mješotviti pjevački zbor pod vodstvom dirigenta Dragutina Stivaničevića nastupili su na 35. Tamburaškom festivalu za odrasle u Las Vegasu (SAD) kao jedini gosti iz Hrvatske. Na festivalu, koji tradicionalno organizira Hrvatska bratska zajednica, nastupio je i Panonski tamburaški orkestar iz Pečuha koji čine Hrvati iz tog grada i vodi ih nekadašnji član Ravnice Ivan Draženović te šesnaest različitih tamburaških orkestara hrvatske zajednice iz svih dijelova Sjedinjenih Američkih Država. Članovi Paje Kolarića svirali su i pjevali i na veličanstvenoj svetoj misi koja je služena tijekom festivala u poznatom hotelu Bally´s u središtu Las Vegas Stripa. 

Osim nastupa velikog orkestra i zbora održane su i dvije gala večeri američkih Hrvata na kojima je nastupio TS Ravnica koji čine uglavnom članovi STD Paje Kolarića. U drugoj gala večeri Ravnici se pridružila i Osječanka Mia Dimšić koja je u Las Vegas svratila u sklopu američke mini-turneje. Zanimljivo je kako su i Mijini roditelji članovi najpoznatijeg osječkog tamburaškog društva, a otac Mijo nastupio je u velikom orkestru na festivalu u Las Vegasu. 

Nakon iscrpljujućeg puta i desetodnevnog boravka u svjetskoj prijestolnici zabave te posjeta Nacionalnom parku Grand Canyon, dojmove su danas pokušali sažeti predsjednik STD Paje Kolarića Denis Škugor i Željko Lončarić Žec kao predstavnik TS Ravnica u našoj emisiji Ritam Šokadije koju vodi Danijela Šandor, također članica Paje Kolarića. Zanimljivo je kako su u Las Vegas putovala još tri člana STD Paje Kolarića koji su djelatnici HRT-a, a to su fonodokumentalistica Marija Herceg i privremena rukovoditeljica HRT centra Osijek Stela Sep, koje sviraju u orkestru te urednik Radio Osijeka Davor Lončarić kao član društva i njegov nekadašnji predsjednik. 


Poslušajte i cijelo gostovanje Denisa Škugora i Željka Lončarića na Radio Osijeku. 

Denis Škugor i Željko Lončarić u Ritmu Šokadije Danijele Šandor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.