Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki "Ukop" uvodi staklene i solarne lampione

14.06.2019.

12:40

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Na 20 groblja u Osijeku godišnje se skupi više od 2.000 m3 plastičnog otpada od lampiona - kaže direktor osječke tvrtke "Ukop" Hrvoje Ostrički, predstavljajući novu akciju kojom se nastoji smanjiti zagađenje okoliša. Predlaže upotrebu staklenih, baterijskih - a u budućnosti i solarnih lampiona.

"Od idućega tjedna, svake srijede do kraja rujna bit će prepolovljena cijena staklenih lampiona koji manje zagađuju okoliš" - najavio je Ostrički, predstavljajući javnosti akciju kojom se Osijek uključuje u svjetske trendove u borbi protiv zagađenja plastikom. Građani će staklene lampione moći nabaviti u cvjećarnicama Centra i Sveta Ana, ponuda je velika, a cijene se kreću od 14 do 130 kuna.

"Osim ekološke osviještenosti, tu su i uštede jer je korištenje staklenih lampiona jeftinije" - naveo je direktor osječke tvrtke "Ukop" Hrvoje Ostrički i pojasnio kako se, primjerice,  kupovinom LS 002 već u četvrtoj upotrebi štedi novac.

Po njegovim riječima, u ponudi su baterijski lampioni čije je trajanje 150 dana, a uskoro će na police stići i solarni. Da smanjimo količinu plastičnog otpada od lampiona na osječkim grobljima za samo 10-20 posto, bio bi to jako veliki uspjeh, rekao je novinarima Ostrički i naveo podatak da je do sada među prodanim lampionima bilo samo pet do 10 posto staklenih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.