Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki vatrogasci među najboljima u Hrvatskoj

04.05.2016.

12:52

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan je Svetog Florijana- zaštitnika vatrogasaca i vatrogastva. U Osijeku nisu organizirane posebne vježbe ni svečanosti jer će osječki vatrogasci sudjelovati na državnoj proslavi u subotu, 7. svibnja u Zagrebu.

Osijek se može pohvaliti jednim od nastarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Hrvatskoj i danas najuspješnijom vatrogasnom zajednicom. Radoslav Grubišić vatrogasac je 44 godine, sudjelovao je u više od 1.500 intervencija. Danas je profesionalac, ali je oduvijek vezan uz DVD Osijek Gornji grad čiji je zapovjednik. "Biti vatrogasac je biti čovjek koji u svakom trenutku pomaže svojim bližnjima, svojim sugrađanima, poznatima, nepoznatima... Tako da mislim da je to jedna velika čast", ističe Grubišić.  

Za sudjelovanje u gašenju požara u tvrtki Drava internacional Hrvatska vatrogasna zajednica nagradila ga je priznanjem Najpothvata u vatrogastvu za 2015. godinu. Priznanje će mu biti uručeno u subotu na zagrebačkoj proslavi HVZ. "Od požarnih intervencija najteži zadatak je bio požar punionice plina Croduxa, a što se tiče emotivnog stanja najteže su prometne nesreće. Pogotovo ako su stradala djeca. To je dosta emotivno i čovjek se malo strese na taj dio, ali mora se odraditi posao", skromno kaže Grubišić koji je odrastao uz vatrogastvo i čija djeca takođen nastavljaju očevim putem.
Osječku vatrogasnu zajednicu čini 90 profesionalnih vatrogasaca i nezamisliva je bez još 400 aktivnih članova dobrovoljnih društava, kaže Boris Banjan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osijeka. 
"Najkraće rečeno- za najmanje uloženih sredstava građani dobivaju najbolju zaštitu, ne samo od požara nego i u brojnim drugim intervencijama koje ne mogu riješiti druge službe ili pojedinci rješavaju vatrogasci. Ali kažem, uvijek zajedno, uvijek iskorištavamo sve ono što imamo na raspolaganju. A zaista, dobrovoljno vatrogastvo je jedan veliki potencijal i uz profesionalnu postrojbu mislim da činimo jednu od najefikasnijih vatrogasnih organizacija u Republici Hrvatskoj", istaknuo je Banjan.
DVD Osijek Gornji grad, osnovano daleke 1872. godine, pravi je mali vatrogasni muzej. Čuva najstariju telefonsku centralu, najstarije vozilo i vatrogasne ljestve, a ponosi se tornjem koji je nedavno proglašen dijelom osječke zaštićene kulturne baštine. No, kao i uvijek, najveća su mu vrijednost - hrabri ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.