Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki vatrogasci po povratu iz Petrinje - Nije lijepo

09.01.2021.

12:26

Autor: Željko Kovačević

Mato Kuna, Josip Mužar (foto Ž. Kovačević)

Mato Kuna, Josip Mužar (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Potres na Banovini koji je prouzročio ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu potaknuo je brojne ljude iz Hrvatske i inozemstva da pomognu nastradalima u tom dijelu Hrvatske. Među prvima nastradalima su priskočile vatrogasne postrojbe.

U Petrinju se 29. prosinca uputila i skupina vatrogasaca Javne profesionalne vatrogasne postrojbe iz Osijeka. Osim potrage za preživjelim i ozlijeđenim osječki su vatrogasci uklanjali dimnjake, krovove i zidove koji su prijetili sigurnosti te raščišćavali gradske ulice. Prvu skupinu Javne profesionalne vatrogasne postrojbe činilo je 15 pripadnika koji su zajedno s mehanizacijom i potražnim psima radili na spašavanju ljudskih života.

„Prvu noć kada smo došli ljudi su bili uglavnom bili u autima ili vani uz vatru. Mi smo napravili što smo mogli, a na samom raščišćavanju radit će još sigurno 15-20 dana. Moram priznati da je vojska vrlo brzo raščistila najvažnije, a i HEP-ovci su odlično odradili svoj posao. Tamo se brojni griju na drva tako da je to zbog srušenih kuća i dimnjaka, u onima kućama koje su ostale stajati, to dodatan problem”, rekao je Robert Mužar, vođa grupe JPVP grada Osijeka, u programu Radio Osijeka

„Nije lijepo. Trebat će obnoviti gotovo 90 % zgrada od kojih će se više od pola, najvjerojatnije morati srušiti. Bili smo u sektoru 4 i 6 i svako jutro bi primali zadaće koje moramo obaviti na točno određenim adresama”, dodao je Mato Kuna voditelj smjene JPVP grada Osijeka

Na području pogođenom potresom neprestano rade vatrogasci iz 19 vatrogasnih zajednica županija. Prema obrađenim podacima 8. siječnja 2021. godine, ukupno je angažirano 567 vatrogasca sa 125 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 549 vatrogasnih intervencija.
Na području Vatrogasne operativne zone (VOZ) Glina su angažirane snage s područja VZŽ Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorska, Šibenko-kninske i IVP Split, Zadar i Šibenik sa ukupno 236 vatrogasaca, 32 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 78 intervencija.
Na području VOZ Sisak su angažirane snage s područja VZŽ Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Požeško-slavonske, Varaždinske, Zagrebačke i Virovitičko-podravske županije sa ukupno 166 vatrogasaca, 35 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 230 intervencije.
Na području VOZ Petrinje su angažirane snage s područja VZŽ Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Ličko-senjske, Dubrovačko-neretvanske, Grada-Zagreba, Osječkobaranjske, Istarske i IVP Dubrovnik sa 165 vatrogasaca, 58 vatrogasnim vozilom, a evidentirane su 241 intervencije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.