Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki Volonterski centar dodijelio godišnje nagrade

05.12.2019.

18:16

Autor: Monika Kralj

foto VCO

foto VCO

Foto: - / -

Pod geslom Nevidljivo učiniti vidljivim osječki je Volonterski centar 14. puta dodijelio godišnje volonterske nagrade čime je obilježen Međunarodni dan volontera. Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koje su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici.

U proteklih 13 godina dodijeljeno je 118 nagrada pojedinicima i organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo. 

Nagrade se dodijeljuju u povodu 5. prosinca- Međunarodnoga dana volontera koji su proglasili Ujedinjeni narodi 1985. godine. 

Volonterski je centar ovecgodine za volonterski angažman pojedinca nagradio Ivicu Lenarda i Igora Tomana- biciklistički dvojac poznat po mnogim humanitarnim akcijama, osobito akcijama pomoći djeci i mladima iz Doma Klasje i SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Nagradu je dobio i profesor Srednje škole Isidora Kršnjavog iz Našica Anđelko Cvijetović, omiljen među učenicima i suradnicima zbog svog sluha za potrebe drugih, za opće dobro škole i svog grada. Pokrenuo je učenike i oduševio ih idejom volontiranja te puno truda uložio u osnivanje Centra za poludnevni boravak osoba s invaliditetom i usmjereno volontiranje učenika. Željko Bosanac, također dobitnik godišnje volonterske nagrade, predano pomaže Udruzi Mogu, volontira i korisnicima pomaže tijekom terapije pomoći konja i pomaže im u obavljanju zadanih vježbi. 

Kao primjeri dobre prakse uključivanja volontera nagrađene su Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac kao organizator niza kreativnih i edukativnih radionica kojima doprinose unaprijeđenju kvalitete života djece i mladih s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja Mogu iz Osijeka koja već niz godina promiče volonterstvo te pruža različite mogućnosti za volontiranje u provođenju terapijskog jahanja i rada s konjima. 

Za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju nagrađene su Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti iz Osijeka koja zagovara vrijednosti volontiranja kroz aktivnosti Školskog volonterskog kluba s više od 800 sati volontiranja u osječkim udrugama i ustanovama te Osnovna škola "Davorin Trstenjak" iz Čađavice koja učenike u volontiranje uključuje kroz Učeničku zadrugu "Čađavačke lipe" uz sudjelovanje na raznim humanitarnim, građanskim i ekološkim akcijama. 

U kategoriji doprinosa poslovnog sektora razvoju volonterstva nagrađen je INA Klub volontera koji djeluje od 2011. godine a proveo je 122 akcije te djelatnici tvrtke Porsche leasing koji su volontirali u akcijama uređenja SOS Dječjeg sela Ladimirevci.  

    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.