Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki znanstvenici i umjetnici - pripadnici nacionalnih manjina

10.12.2019.

13:48

Autor: Radio Osijek / IF

Osječki znanstvenici i umjetnici - pripadnici nacionalnih manjina

Osječki znanstvenici i umjetnici - pripadnici nacionalnih manjina

Foto: - / -

Grad Osijek i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku pokrenuli su projekt "Osječki znanstvenici i umjetnici - pripadnici nacionalnih manjina" kako bi objavili publikaciju koja će objediniti poznate pripadnike manjina u osječkoj povijesti.

Izdavanje publikacije koja će na jednom mjestu objediniti znanstvenike i umjetnike, pripadnike nacionalnih manjina zahtjevan je projekt, a namjera je da tiskana publikacija bude objavljena do kraja iduće godine.

Osijek je kroz stoljeća bio multikulturalan i multietničan, ljudi su naučili živjeti zajedno i više ne bismo mogli jedni bez drugih, poručio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Potrebno je utvrditi jasne kriterije i vremensko razdoblje koje će publikacija obuhvatiti pa će se formirati radna skupina koja će ih odrediti, pojasnila je voditeljica Zavoda HAZU-a akademkinja Vlasta Piližota. Pitanje je hoće li uvršteni biti oni koji su rođeni u Osijeku ili djelovali u Osijeku ili su doprinijeli razvoju znanosti, odnosno umjetnosti u svome području. Znanstveni kriteriji bi se odredili na sljedećem radnom sastanku.

Na inicijalnom su sastanku bili predstavnici nacionalnih manjina u gradu Osijeku te ravnatelji Muzeja Slavonije i Državng arhiva u Osijeku, a u projekt će se uključiti i druge institucije.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.