Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko Adventiranje slično prošlogodišnjem, ali bogatije, sjajnije...

25.11.2021.

18:49

Autor: Radio Osijek/TM

Osječko Adventiranje slično prošlogodišnjem, ali bogatije, sjajnije...

Osječko Adventiranje slično prošlogodišnjem, ali bogatije, sjajnije...

Foto: - / -

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija zajedno organiziraju advent u Osijeku. Jamče da će Adventiranje ove godine biti sjajnije, bogatije i čarobnije, a detalje će osječki gradonačelnik Ivan Radić otkriti u nedjelju, 28. studenog prilikom paljenja prve adventske svijeće ispred konkatedrale.

"U Osijeku je advent važna tema. Nešto o čemu građani puno razmišljaju, raspravljaju, u čemu sudjeluju i uživaju. I tako treba biti, jer građani su najvažniji „sastojak“ te čarolije, a jedini pravi uspjeh adventa su sretni i nasmijani ljudi, pozitivne emocije, sjaj u očima, zahvalnost, zajedništvo", stoji u priopćenju iz Ureda osječkog gradonačelnika kojim najavljuju što su osmislili za ovogodišnje predblagdansko ozračje. Podsjećaju da je prošle godine, pandemiji unatoč, u Osijeku bilo adventa, kada je osmišljena koncepcija prema kojoj advent „nije stajanje nego kretnja, i nije mjesto nego šetnja“, što su Osječani prihvatili. "Adventiranje zamišljeno kao kretanje po blagdanski ukrašenim lokacijama oživjelo je Osijek, pokazalo karakter i duh Osječana i oživjelo sjećanja na neka druga vremena, kada su svakodnevna šetnja i pune ulice bile glavni motivi dobre zabave u Osijeku za sve generacije", podsjeća se u priopćenju. Iz gradske uprave navode kako se i ove godine nastavlja odgovorna politika te se i dalje razvija jedinstveni koncept u kojem "Advent nije samo jedno mjesto, nego doživljaj grada kroz šetnju različitim lokacijama, ali značajno obogaćen ne samo novim skrivenim lokacijama, već i ponudom obrtnika i ugostitelja koja je lani izostala. S obzirom na epidemiološku situaciju, koja svakodnevno utječe na plan produkcije, organizatori Adventiranja u Osijeku, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, ove su godine fokusirani na disperziranost kao važan faktor adventskog programa. To znači kako je osječko Adventiranje modularno i spremno na sve epidemiološke opcije i sigurno neće biti otkazano ni pod kojim uvjetima."
Tako će prvi nagovještaj Adventa, kako to priliči u svakom domu, pa tako i našem gradskom ognjištu, donijeti adventski vijenac ispred konkatedrale Svetog Petra i Pavla, a prvu adventsku svijeću zapalit će Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u nedjelju 28. studenog, u 18 sati uz prigodan program prije nedjeljne Svete mise.
"Kako naš grad ima rođendan početkom prosinca, adventsko šarenilo bit će dio svečanog programa za Dan Grada Osijeka, u četvrtak, 2. prosinca, u večernjim satima kada će Osijek zasvijetliti u blagdanskom ruhu i izmamiti prve šetače na ulice, kako bi svom gradu za rođendan poklonili ono najvažnije – osmjehe i korake ljudi, zajedništvo. Paljenju blagdanskih lokacija nazočit će i visoki uzvanici koji će sudjelovati na Svečanoj sjednici u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom Dana Grada", navodi se.
Svi koji su adventirali protekle godine neće biti razočarani – poznate lokacije bit će obogaćene i dopunjene novim svjetlosnim iznenađenjima. Tako će uz prepoznatljivi, tradicionalni, najosvjetljeniji tramvaj u Hrvatskoj, Božićni tramvaj koji posjećuje gotovo 15.000 ljudi u sezoni, centar grada i Trg Ante Starčevića dodatno živnuti i zasvijetliti najljepšim svjetlima Kaleidoskopa. Put Adventera nastavlja se čarobnom Kapucinskom preko ledene Sakuntale i ponovno nas najljepšom, sanjivom ulicom Europske avenije odvodi do Perivoja Kralja Tomislava koji je lani bio najposjećenija lokacija i zbog toga ove godine izabran kao lokacija koju ćemo najviše osnažiti dodatnom ugostiteljskom ponudom i glazbenim programskim sadržajima na mini pozornicama. Uz put lampica i razgledanje obrtničke ponude našeg grada šetat ćemo dalje do Rondela u Tvrđi, odakle je put značajno proširen. Nova lokacija na adventerskoj mapi je i Kulturni centar gdje će uz božićno kino i raznoliki božićni program, posebna točka adventske šetnje biti i Zimski vidikovac na krovu Kulturnog centra. Muzej likovnih umjetnosti otvorit će vrata svoga dvorišta za sve ovogodišnje šetače, a klizalište Sokol ponovno će obogatiti zimske radosti svima kojima šetnja kao zimska kretnja nije dovoljna. Moći ćemo plesati pod zvijezdama, uživati u čaroliji noći, tražiti skrivene prolaze, stvarati uspomene.
"Lani nam je svima falila adventska okrjepa. Kako ove godine ona ne bi izostala, uz adventsku ponudu na ključnim lokacijama Adventiranja, veliki broj ugostitelja širom grada uključit će se u adventsku čaroliju s ponudom na terasama svojih objekata. Mirisi i okusi blagdanske trpeze ove godine neće izostati. Advent ćemo kao i do sada obogaćivati kako se bliži Božić, tako da će posebno iznenađenje sredinom prosinca biti zanimljiva atrakcija – Ferris wheel, rotirajući kotač kojeg imaju sve velike europske i svjetske metropole. Tako će i Osijek ovog Adventa u gostima imati najveći kotač u Hrvatskoj koji ne smijete propustiti", najavljuju iz Ureda osječkog gradonačelnika, koji će neke od detalja iznijeti prilikom paljenja prve adventske svijeće ispred konkatedrale.
"Osijek ovogodišnjim pristupom pokazuje kako i u epidemiološki neizvjesnim uvjetima može organizirati najveći i najsjajniji, a opet siguran i modularan Advent u kojem će širi centar grada biti obgrljen sa 10 kilometara lampica, a još važnije velikim brojem osmjeha, jer ćemo uživati u blagdanima i zajedništvu, a istovremeno ostati sigurni, zdravi i ispunjeni mirom uz pravi ugođaj Adventa kroz cijeli dan, kroz cijeli grad", zaključuje se u priopćenju.
Poseban program najavljuje se za božićne i novogodišnje blagdane, koji će potrajati sve do 7. siječnja – no o tome, kako kažu, više u vremenu pred nama.

#Advent #Adventiranje #AdventOsijek #VisitOsijek #VisitSlavoniaBaranja #OBZ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.