Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko-baranjska koalicija HNS, HSS, HSU daje potporu V. Šišljagiću

12.04.2017.

14:23

Autor: HINA/ Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko-baranjske organizacije HNS-a, HSS-a i HSU-a potpisale su koalicijski sporazum za lokalne izbore a koalicija će potporu za župana dati nezavisnom Vladimiru Šišljagiću koji će biti nositelj liste Snage Slavonije i Baranje. Nositelj koalicijske liste bit će predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je da se građanska Hrvatska počela buditi, kao odgovor nesposobnosti i populizmu te da građanska Hrvatska treba biti konstruktivna, operativna, odlučna te ne bojati se novih ljudi i ideja. 

Svako društvo koje živi u prošlosti, neće uspjeti. Datum izbora 21. svibnja je samo trenutak preuzimanja odgovornosti kad ovu županiju trebamo stvoriti ugodnim mjestom za život, poručio je Vrdoljak. Ocijenio je kako Hrvatska danas nema političku stabilnost, jer se unutar HDZ-a događaju nemiri i svađe, kao i unutar koalicije HDZ-a i Most-a. Hrvatska, dodao je, nema ni gospodarsku niti financijsku stabilnost. U kampanji ćemo čuti od HDZ-a kako će Vlada doći i dati milijarde i da se radi o nekom novom HDZ-u. To smo čuli i od Ive Sanadera, Tomislava Karamarka i Andreja Plenkovića i svaki put se pokazalo da su isti. Na izborima će se odlučivati o zajedničkom putu zdravog razuma i pristojne politike mjerljivih rezultata, a druga alternativa je HDZ I povratak na staro, ustvrdio je Vrdoljak.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako ovaj sporazum osigurava kontinuitet skrbi za umirovljenike te starije i nemoćne osobe, a da je temeljni zadatak regionalne samouprave artikulirati regionalni identitet jednog kraja i razvijati njegove potencijale.

Hrelja je ustvrdio kako je "Baranja ogroman potencijal", ali i da je "jedan čovjek istjerao život iz Baranje, jer mu nije mu bila dovoljna zemlja koju je dobio od države, nego ju je tražio od onih koji su na obiteljskim posjedima sebi trebali osigurati egzistenciju". Pojasnio je kako je Ivica Todorić "bio rješenje, kada je preuzeo kombinat Belje", ali da je stvaranjem poljoprivredne industrije 'pod vedrim nebom', ugrozio egzistenciju ljudima koji su i dalje htjeli raditi na obiteljskim gospodarstvima u kooperantskom odnosu te je, drži Hrelja, "potpuno mijenjajući način proizvodnje sustavno radio na depopulaciji Baranje".

Potpredsjednica HSS-a Ana Marija Petin izrazila je uvjerenje kako koalicija HNS-a, HSS-a i HSU-a vodi u pobjedu. Rekla je i da u većini županija HSS na izbore ide upravo u toj koaliciji, što je ocijenila dobrim jer se, kako je ustvrdila, stvara jaka opozicijska snaga naspram neuspješne koalcijske Vlade HDZ-a i Mosta.

Kandidat za župana Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić rekao je da je kao župan u dva mandata vodio računa o ravnomjernom i ujednačenom razvoju svih gradova i općina te da takvu politiku namjerava nastaviti.


Šišljagić je komentirao jučerašnju sjednicu Vladina Savjeta za Slavoniju i Baranju u Osijeku te pozvao Vladu da "ne ide na takav način u preidzbornu kampanju" jer je, kako dodaje, "više nego očito da se zbog toga sve to i radi". Treba krenuti u konkretnu realizaciju projekata za Slavoniju i Baranju, od kojih su neki već godinama "na čekanju", naglasio je Šišljagić.

Koalicijski sporazum potpisali su čelnici županijskih organizacija HNS-a, HSS-a i HSU-a Stjepan Čuraj, Zvonko Pongrac i Lidija Ivandija.  

Skupu se obratio i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić te ocijenio da je njegova Gradska uprava svoj posao odradila besprijekorno te da onaj tko je dobro radio zaslužuje novi mandat, no, Vrdoljak u izjavi novinarima nije izravno potvrdio njegovu kandidaturu rekavši tek da će odluku o izlasku na gradske izbore objaviti idući tjedan te da on i nije odgovorna osoba za gradske izbore, već su to "gradonačelnik i čelnici političkih stranaka u Osijeku".
Na upit zašto u županijskom koalicijskom sporazumu nema SDP-a, koji im je dugogodišnji partner, Vrdoljak je rekao kako će SDP na županijske izbore izići sa svojom listom i svojim kandidatom, dok će u Gradu Osijeku, vrlo vjerovatno nastupiti zajedno, ali se odluka o tome očekuje idući tjedan, jer najprije treba finalizirati sporazum.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.