Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko-baranjska županija dodijelila Povelju lokalne samouprave i Zelenu povelju

25.04.2022.

13:09

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Dodjela Povelje lokalne samouprave i Zelene povelje

Dodjela Povelje lokalne samouprave i Zelene povelje

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Zaslužnim pojedincima, znanstvenim ustanovama, tvrtkama i udrugama s područja županije danas su uručena javna priznanja Povelja lokalne samouprave i Zelena povelja Osječko-baranjske županije.

Povelja lokalne samouprave za doprinos promicanju ideje i prakse lokalne samouprave ove je godine uručena redovitoj profesorici osječkog Pravnog fakulteta Aniti Blagojević i izvanrednoj profesorici na istom fakultetu Ivani Tucak, za zajednički prošlogodišnji rad Pravni i institucionalni okvir hrvatske lokalne samouprave.

Blagojević je kazala kako je svakom znanstveniku cilj da njegovi radovi nađu put do šire publike, a ne samo do užeg kruga znanstvene zajednice te da su u knjizi i dali pregled situacije u Hrvatskoj te identificirali niz ključnih problema u našem sustavu lokalne samouprave.

Dobitnici Zelene povelje" , javnog priznanja za doprinos očuvanju okoliša i osiguranju te poboljšanju kakvoće življenja, među ostalima, su Ivica Bošković, profesor s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Mirna Habuda Stanić, redovita profesorica osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta te osječka tvrtka Saponia".

"Vidimo kolike su dramatične promjene u prirodi, a Povelja će biti poticaj nastavku širenja svijesti o tome koliko je važno štititi prirodu i generacijama koje dolaze ostaviti u nasljeđe ono što smo mi dobili kvalitetom ali i količinom", rekla je Mirna Habuda Stanić koja je na temu zaštite okoliša, istraživanja ekosustava i vodnih cjelina objavila 76 radova.

Dožupan Josip Miletić poručio je dobitnicima da im ova priznanja trebaju biti poticaj za nastavak kvalitetnog rada te istaknuo da su ekologija i očuvanje okoliša vrlo važni, kao i inovativne tehnologije i znanstveni pristup pomoću kojega se stvari u gospodarstvu mogu poboljšati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.