Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko-baranjska županija najbolje koristi program ZAŽELI

30.04.2019.

16:49

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: župan.hr

Foto: župan.hr

Foto: - / -

Projekt „Zaželi – program zapošljavanjažena“, jedan je od najuspješnijih projekata zapošljavanja financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda. Vrijednost do sada odobrenih projekata je nešto više od 950 milijuna kuna, a najveći broj projekata prijavljen je u Osječko-baranjskoj županiji.

Do kraja ožujka ove godine, prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, odobreno je financiranje ukupno 274 projekta u okviru kojih će se zaposliti 5.705 žena koje će u sljedeće dvije godine raditi na poslovima potpore, podrške i brige o ukupno 27.146 starijih i/ili osoba u nepovoljnom položaju.
Najveći broj projekata prijavljen je u Osječko-baranjskoj županiji, njih čak 50, od kojih su 33 prijavile jedinice lokalne i regionalne samouprave, a 17 nevladine organizacije. U njima se zaposlilo ili će se tek zaposliti 1.143 žene koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih žena, a koje će skrbiti o čak 5.408 korisnika. Sama Osječko-baranjska županija krajem prošle godine ugovorila je 8,6 milijuna vrijedan projekt zapošljavanja 46 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja s područja Općina Antunovac, Vladislavci, Darda, Draž, Grada Belog Manastira kako bi se, kako stoji u odluci o financiranju, ublažile posljedice njihove nezaposlenosti, rizika od siromaštva i socijalne isključenosti te ujedno pružanjem usluge pomoći i podrške potaknulo socijalnu uključenost i povećalo kvalitetu života za 184 krajnjih korisnika, starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.
„Podatak da je Osječko-baranjska županija najuspješnija u provođenju programa „Zaželi“ rezultat je prepoznavanja važnosti besplatnog europskog novca i napornog rada općinskih, gradskih i naših županijskih službi“, izjavio je za portal župan.hr osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Podsjetio je da je Osječko-baranjska županija vodeća u Hrvatskoj po povlačenju sredstava i za druge projekte, na primjer, po energetskoj obnovi školskih i ostalih javnih objekata, po broju projekata iz Programa ruralnog razvoja, te u Operativnom programu iz područja učinkovitih ljudskih potencijala.
Druga županija po broju projekata koji su dobili financiranje je Vukovarsko-srijemska. 28 jedinica lokalne i regionalne samouprave, te četiri nevladine organizacije povukle su sredstva za zapošljavanje 785 žena i skrb za 3592 korisnika.

zazeli-zupanije.png

zazeli-zupanije.png

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.