Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko - baranjska županija - nema veliki broj oboljelih od gripe

09.01.2019.

10:31

Autor: Ksenija Zelenić

Foto - Dnevnik HRT-a

Foto - Dnevnik HRT-a

Foto: - / -

Na području Osječko-baranjske županije za sada je zabilježeno svega desetak slučajeva gripe. Pretpostavlja se da je broj ipak veći, ali nisu svi zatražili liječničku pomoć te stoga nisu ni registrirani.

Županijski Zavod za javno zdravstvo je za ovu sezonu gripe osigurao 24. 000 doza cjepiva što je i podijeljeno ambulantama liječničke medicine. Vrhunac gripe očekuje se za desetak dana. Tada će i broj oboljelih sigurno biti veći jer će početi i nastava. Stručnjaci savjetuju preventivne mjere, poput prozračivanja prostorija, redovitog pranja ruku. Simptomi gripe bitno se razlikuju od simptoma drugih viroza koje su trenutačno zabilježene. Gripa počinje s općom malaksalošću, bolovima u mišićima i velikim zglobovima, izrazito visokom temperaturom te bolovima u grlu. Uz simptomsku terapiju, dakle uzimanje antipiretika i dosta tople tekućine, gripu treba odležati kako bi se spriječili moguće teške posljedice koje mogu završiti i fatalno, naročito kod djece i starijih osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.