Hrvatski radio

Radio Osijek

Ništa od zajedničke borbe protiv komaraca

15.12.2021.

13:34

Autor: Radio Osijek

Koordinacija župana Anušića s gradonačelnicima i načelnicima

Koordinacija župana Anušića s gradonačelnicima i načelnicima

Foto: HRT / Radio Osijek

Osječko-baranjska županija odustaje od osnutka zajedničke ustanove koja je na razini županije trebala povezati gradove i općine u borbi protiv komaraca. 

Župan Ivan Anušić na posljednjoj je ovogodišnjoj koordinaciji s gradonačelnicima i načelnicima izrazio nezadovoljstvo što se projekt neće realizirati jer se pojedine jedinice lokalne samouprave u osnutak ustanove nisu željele uključiti. Iako zajedničke županijske ustanove neće biti, župan je najavio da će nastaviti ustrajavati na zakonskim izmjenama kojima bi se jedinice lokalne samouprave obvezalo na to da financiraju uništavanje komaraca, a županijska Razvojna agencija priprema i projekt Centra za komarce za koji će se pokušati osigurati sredstva europskih fondova.


„Odustajemo od ove inicijative, ali ne odustajemo od onoga što je naša zakonska obveza, a to su monitoring i preporuke. Monitoring počinje, a s preporukama ćemo krenuti već u siječnju i bit će objavljivane svaki dan na našim web stranicama. To su obveze općina i gradova pa, kako u ovom trenutku nisu pristali na zajedničku borbu, dalje nastavljaju sami, a svaki načelnik i gradonačelnik bit će osobno obaviješteni o tome što se od njega očekuje, koliko novca moraju izdvojiti za larvicidne te kasnije i druge tretmane, sve dok komarci ne nestanu. Mislim da će to za njih biti puno teže, a o tome kako općine i gradovi ispunjavaju svoje obveze bit će obaviješteni mediji i mještani”, rekao je župan Anušić. Usto je pozvao općine i gradove da se nastave udruženo boriti protiv komaraca, kako se to već i čini u 'osječkom prstenu'.

Tema koordinacije bio je i linijski prijevoz na području županije za čije je financiranje, procjenjuje se, godišnje potrebno između 50 i 54 milijuna kuna, Vlada izdvaja 27 milijuna, a gradonačelnici i načelnici danas su izviješteni kako se od gradova i općina očekuje da sudjeluju u sufinanciranju linija ako ih žele zadržati u dosadašnjem broju i obliku.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.