Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko-baranjska županija pokrenula procjenu geotermalnih potencijala

25.09.2020.

12:54

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Župan Ivan Anušić potpisao je Ugovor o izradi projektne dokumentacije geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije s predstavnicima na javnoj nabavi izabranih ponuditelja koji će tijekom sedam mjeseci procjenjivati geotermalne potencijale na području županije

Kako bi se stvorile pretpostavke za realizaciju projekta istraživanja potencijala geotermalne energije na području Osječko-baranjske županije radi korištenja resursa za razvoj perspektivnih gospodarskih grana, poljoprivrede i turizma kao i prelaska na obnovljive izvore energije, Osječko-baranjska županija pripremila je projekt „Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije” koji je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna mu je vrijednost 3 milijuna 200 tisuća kuna, a bespovratna EU sredstva iznose 2 milijuna 720 tisuća kuna. Javnom nabavnom izabrana je zajednica ponuditelja koja će izraditi projektnu dokumentaciju geotermalnog potencijala koju čine GeoDa Consulting d.o.o. iz Zagreba, Energetski institut Hrvoje Požar iz Zagreba i Crodux derivati dva d.o.o. s ukupnom cijenom ponude milijun 875 tisuća kuna.

Izradom Studijsko-tehničke dokumentacije geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije stvorit će se osnova za provedbu daljnjih istraživanja i ulaganja u korištenje geotermalne energije. Glavni rezultat projekta bit će odabir naperspektivnijih lokacija za eksploataciju geotermalnih voda. „Razgovaramo o minimalno pet lokacija, a za tri ćemo mjeseca predstaviti prvi dio studije pa će biti više detalja”, rekla je Željka Sladović iz GeoDa Consultinga.

Potencijali geotermalnih potencijala enormni su kad govorimo o poljoprivredi i proizvodnji hrane, plastenicima, staklenicima, proizvodnji čiste zelene energije, električne energije i, naravno, turističkim potencijalima”, rekao je župan Ivan Anušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.