Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko-baranjska županija proglasila prirodnu nepogodu zbog suše

06.09.2022.

13:51

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / Radio Osijek

Zbog šteta od suše osječko-baranjski župan Ivan Anušić proglasio je stanje prirodne nepogode na području cijele Županije, izvijestili su iz županijske uprave.

Rješenje je župan Anušić donio na prijedlog gradonačelnika gradova Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Đakovo, Našice i Osijek te načelnika općina Antunovac, Bilje, Bizovac, Čepin, Darda, Donja Motičina, Draž, Drenje, Đurđenovac, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Koška, Levanjska Varoš, Magadenovac, Marijanci, Petlovac, Petrijevci, Podgorač, Podravska Moslavina, Popovac, Punitovci, Satnica Đakovačka, Semeljci, Strizivojna, Šodolovci, Trnava, Viljevo, Viškovci, Vladislavci i Vuka.


Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, dugotrajnog izostanaka padalina i visokih temperatura, koji su proteklih mjeseci zazvali štete od suše na poljoprivrednoj proizvodnji pravnih i fizičkih osoba, župan proglašava stanje prirodne nepogode zbog suše na području cijele Osječko-baranjske županije, za štete nastale na višegodišnjim nasadima, šumi, ribi i poljoprivrednoj proizvodnji, priopćeno je iz Anušićeva Ureda.


Procjena štete 500 milijuna kuna


- Najveću štetu pretrpjeli su kukuruz, repa, soja i sucokret. Procjena je 500 milijuna kuna. Nažalost, sličnu situaciju imali smo 2003. kada je šteta iznosila 525 milijuna kuna. Radi se o ozbiljnom i velikom problemu za poljoprivrednike. Zbog svega uputili smo zahtjev prema Ministarstvu poljoprivrede i sada čekamo odgovor, odnosno njihove mjere koje će se u idućih mjesec-dva usmjeriti prema poljoprivrednicima, rekao je župan Ivan Anušić.


Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda i nadležno županijsko povjerenstvo obvezuju se pokrenuti postupak prijave, prve i konačne procjene štete te potvrde konačne procjene štete u Registar šteta, navodi se u priopćenju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.