Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko-baranjska županija slavi svoj dan

02.06.2023.

16:17

Autor: Radio Osijek / Hina

Svečana sjednica Skupštine OBŽ

Svečana sjednica Skupštine OBŽ

Foto: HRT / Radio Osijek

Svečanom sjednicom županijske skupštine obilježen je Dan Osječko-baranjske županije, a premijer Andrej Plenković obećao je da će Vlada i dalje pomagati ne samo toj županiji, nego i cijeloj Slavoniji.


Govoreći o brojnim projektima koji se realiziraju, premijer Andrej Plenković je podsjetio da je samo u posljednjih sedam mjeseci otvorena dionica međunarodnog koridora 5C kroz Baranju, a u Osijeku Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, prvi takve vrste u Hrvatskoj, te Gospodarski centar Osječko-baranjske županije. "Pred nama je rješavanje pitanja novoga KBC-a Osijek, u dogovoru sa županijskim i osječkim vlastima idućih godina pronaći ćemo sredstva, čime ćemo podići zdravstvenu skrb na razinu kakvu zaslužuje jedan od četiri velika hrvatska grada", kazao je.

Razgovarali smo i kako uložiti u vojarnu u Belom Manastiru, jer Hrvatsku vojsku želimo vratiti u Baranju, a za to treba revitalizirati tamošnju vojarnu, najavio je Plenković.

Istaknuo je kako su prihodi županije, kada se radi o reformi financiranja lokalne i područne samouprave, do danas narasli za 100 posto. To potvrđuje da smo razumjeli poruku župana i ovdašnjih lokalnih dužnosnika da kroz suradnju s Vladom žele provoditi fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju, dodao je.Osječko-baranjska županija slavi svoj dan

Osječko-baranjska županija slavi svoj dan

Foto: HRT / Radio Osijek

Hrvatska danas ima 1,6 milijuna zaposlenih, a prvi put nakon 1982. godine broj nezaposlenih pao je ispod 100.000 ljudi. Ostvarili smo sve velike strateške ciljeve, politika ravnomjernog regionalnog razvoja dovela je Hrvatsku sa 61 posto prosjeka razvijenosti EU-a na 73 posto, a gospodarski rast u prvom kvartalu je 2,8 posto, istaknuo je premijer. Takva reputacijska snaga Hrvatske ogromna je šansa u ovome desetljeću, kaže Plenković, koji vjeruje da ćemo u tome razdoblju zaustaviti daljnji odlazak ljudi u druge zemlje i negativne demografske trendove. "Želim iskazati privrženost Vlade da i dalje pomažemo ne samo ovoj županiji, nego i cijeloj Slavoniji. Ruka partnerstva je tu", poručio je Plenković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je županija uspjela sačuvati svoju tradiciju i identitet, a danas provodi projekte usmjerene na razvoj svih grana gospodarstva i poljoprivrede te jačanje javne infrastrukture. Istaknuo je kako je od 2017. godine u županiju investirano 1,7 milijardi eura EU-ovih sredstava, a dokaz pozitivnih trendova u gospodarstvu je i najavljena investicija američke tvrtke "Jabil", koja ovoga mjeseca počinje realizaciju svog proizvodnog pogona u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin.

Realiziramo strateške projekte velike vrijednosti, kao što su Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, sustavi navodnjavanja i novi Gospodarski centar Osječko-baranjske županije.

Važan je i projekt novog osječkog KBC-a, za čiju je projektnu dokumentaciju Vlada izdvojila 35 milijuna kuna, do kraja godine trebali bi potpuno riješiti imovinsko-pravne odnose i dobiti građevinsku dozvolu, kazao je Anušić.

Osječko-baranjska županija slavi svoj dan

Osječko-baranjska županija slavi svoj dan

Foto: HRT / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.