Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko-baranjska županija sustavno uz Hrvate u Vojvodini

17.06.2021.

12:55

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Osječko-baranjska županija je županija koja najsnažnije podupire rad hrvatske zajednice u Srbiji i to u kontinuitetu protekle četiri godine, istaknula je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić prilikom jučer održanog sastanka u Bačkom Monoštoru sa županom Ivanom Anušićem.

Naime, župan Anušić sa suradnicima je posjetio Kuću monoštorske župe koju Hrvati u Monoštoru trenutno uređuju i koja će postati mjesto okupljanja i prezentiranja kulture i tradicije Hrvata u Vojvodini.

"Osječko-baranjska županija velikim dijelom graniči s Republikom Srbijom i naša je obveza pomoći Hrvatima koji ovdje žive. Oni imaju potrebu i za svojom kulturom, tradicijom, obrazovanjem na hrvatskom jeziku i biti korisni članovi ove zajednice. Uz potporu matične države Hrvatske, i Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine potiče njihov rad i to smo spremni dodatno osnažiti, ne samo financijski pomoći, već i politički stati iza vas. Konkretno, kada govorimo o Kući monoštorske župe izdvojit ćemo i dodatna sredstva za taj projekt. Možete računati na nas", rekao je Anušić prilikom sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice. Istaknuo je kako nacionalne zajednice u Hrvatskoj dobivaju značajniju potporu te da isto očekuje i od Srbije. Dodao je kako će se idući sastanak s predstavnicima HNV-a organizirati u Osijeku kako bi se odredili projekti prekogranične suradnje koje financira Europska unija, a koji su od interesa kako za Osječko-baranjsku županiju tako i za Hrvate u Srbiji.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić istaknula je da je u protekle četiri godine Osječko-baranjska županija za rad hrvatske manjine u Vojvodini izdvojila 100.000 eura, što je petina ukupnog proračuna HNV-a. "Mi smo u proteklom razdoblju uspjeli otvoriti prve jaslice na hrvatskom jeziku, pripremiti udžbenike za osnovnu školu na hrvatskom jeziku, a u tijeku je uređenje i opremanje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, prostora u Beogradu i izgradnja Hrvatske kuće u Subotici", kazala je Vojnić i naglasila kako je položaj Hrvata u Republici Srbiji i dalje težak što se ogleda prije svega u isključivanju u donošenju odluka te financijskim ograničenjima. Također, primjetna je iskrivljena slika Hrvata u srbijanskim medijima, ali i pritisci oko uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu. Dio problema je i uključenost Hrvata u europske projekte, oko čega je Osječko-baranjska županija pružila ruku pomoći u budućnosti. "S obzirom da smo isključeni iz procesa donošenja odluka ne možemo institucionalno rješavati potrebe hrvatske zajednice i primorani smo primati pomoć od države Hrvatske. Osječko-baranjska županija godinama ima razumijevanje za nas i svojom pomoći rješava dio izazova pred kojim se nalazi hrvatska zajednica. U ovom konkretnom slučaju pomoći će adaptaciju kuće mjesne kulturne udruge. Bez podrške Hrvatske nekada ne možemo učiniti ni najjednostavnije korake", zaključio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.
Dopredsjednik HNV-a Željko Šeremešić istaknuo je kako se sredstva koja Županija donira koriste za niz aktivnosti Hrvata u Vojvodini, a od osobitog značaja je pomoć u radu kulturnih udruga. Šeremešić i KUDH-u Bodrog koordiniraju i projekt uređenja Kuće monoštorske župe, a župan Anušić im je prilikom posjeta uručio i vrijedan eksponat za buduću zbirku tradicionalnog ruha koju planiraju izložiti u Kući. Riječ je o „Surki“, dijelu tradicionalne muške nošnje koja je stara 130 godina i potječe iz Daljuka. Tako će surka opet biti dio kolekcije nošnji KUDH-a Bodrog, jer je u zapisima iz 1862. godine u opisu mise na Božić opisana i surka. "U selu više nema ni jedne. Htjeli smo dati da nam ju izrade, ali u Srbiji i Hrvatskoj nitko nam nije mogao izraditi surku, pa smo se odlučili za opakliju, a evo vi ste nas sada iznenadili ovim darom", rekla je dopredsjednica Bodroga Anita Đipanov Marijanović.
Prije dvije je godine Županijska razvojna agencija organizirala edukaciju za EU fondove za Hrvate u Vojvodini, a izaslanstvo HNV-a posjetilo je i Ured pet slavonskih županija u Bruxellesu. Suradnja Županije i Hrvata u Vojvodini intenzivirat će se, kako je poručio Anušić, u idućim mjesecima s ciljem osiguravanja boljeg položaja hrvatske manjine u Srbiji te ostvarenja kvalitetnijih mogućnosti korištenja europskih sredstava kako bi osnažili kulturni i nacionalni identitet te povećali i gospodarsku aktivnost hrvatske zajednice u Srbiji.
Galerija
Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-
Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.