Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko-baranjska županija: U siječnju do sada više od 9000 zaraženih koronavirusom

26.01.2022.

17:30

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije

Foto: Osječko-baranjska županija / -

Do sada je tijekom siječnja u Osječko-baranjskoj županiji pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen kod 9409 osoba, izvijestio je na konferenciji za novinare načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić, dodajući da je to više od dvije tisuće od dosadašnjega najvećeg broja zaraženih na mjesec, onog u prosincu 2020. godine.

U prosincu 2020. potvrđeno je 7367 slučajeva zaraze koronavirusom, što govori da se omikron varijanta virusa puno brže širi nego do sada, rekao je dožupan Lukić. Govoreći o stanju u školama, Lukić je rekao da su, prema jučerašnjim podatcima, na koronavirus pozitivna 1273 učenika, a u samoizolaciji ih je 3691. Na koronavirus je pozitivan i 241 djelatnik škola, nastavnici i prateće osoblje, a 136 ih je u samoizolaciji, dodao je.

Izvijestio je kako se u osječkome Kliničkom bolničkom centru (KBC) i u našičkoj Općoj županijskoj bolnici trenutačno liječi 98 oboljelih od covida-19, od kojih je 77 u osječkome KBC-u, gdje je za te pacijente na raspolaganju 135 postelja, što je sada na 58 posto popunjenosti. Dodao je kako su u Respiracijskom centru osječkoga KBC-a na raspolaganju 24 respiratora, koji su popunjeni 28 posto, a u našičkoj bolnici, gdje je na liječenju 21 pacijent, za oboljele od covida predviđeno je 40 postelja.

Voditelj službe za epidemiologiju županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nikola Kraljik rekao je kako je Osječko-baranjska županija u samom vrhu po primarnoj procijepljenosti. "Još na cijepljenje motiviramo sugrađane koji se do sada nisu odlučili primiti ni prvu dozu cjepiva, pa tjedno prosječno prvom dozom cijepimo nešto manje od 600 osoba, do 800 osoba drugom dozom, a od 13. prosinca prošle godine broj osoba cijepljenih trećom dozom povećan je s deset tisuća na gotovo 35 tisuća", rekao je Kraljik.

U protekla 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 1.169 uzoraka od kojih je 698, ili 59,7 posto bilo pozitivno na koronavirus. Dvije osobe, iz Đakova i Darde u dobi od 72 i 85 godina, umrle su, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Najviše novooboljelih je iz Osijeka (441), slijedi Čepin 68, Valpovo 30, Belišće 25, Beli Manastir i Našice po 24, Đakovo 16, Darda i Erdut po 13, Antunovac 12, Donji Miholjac 6, Čeminac i Viškovci po 3, Bilje, Bizovac, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Punitovci i Vuka po 2, Draž, Drenje, Đurđenovac, Koška, Petrijevci, Podgorač, Podravska Moslavina i Trnava po 1. U samoizolaciji je 1.711 osoba.

Mato Lukić i Nikola Kraljik

Mato Lukić i Nikola Kraljik

Foto: Osječko-baranjska županija / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.