Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko Dječje kazalište u 2021. s više predstava i više gledatelja, epidemiji unatoč

03.01.2022.

12:31

Autor: Dječje kazalište Marija Mihaljevića Osijek

Iz predstave Bijeli klaun

Iz predstave Bijeli klaun

Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek / -

ako je i u ovoj godini zbog epidemije koronavirusa bilo odgađanja Dječje kazalište Branka Mihaljevića u 2021. ostvarilo je veći dio svojih planiranih aktivnosti – izvedeno je šest premijernih naslova i jedna obnova. Odigrano je više predstava u odnosu na 2020. godinu, a povećan je i broj publike.

„Odigrali smo 203 predstave iz premijernog i repriznog programa. Ukupno je naše predstave u protekloj sezoni pogledalo preko 14000 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 180 predstava sa 11403 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 23 predstave, a pogledalo ih je 2650 gledatelja”, priopćeno je iz Dječjeg kazališta uz napomenu da su se u njihovoj zgradi, bez obzira na ipak održala brojna događanja i manifestacije, poput Djeco kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta, te Kazališni maraton.

2021. obilježilo je šest premijernih naslova: „U svibnju je izvedena predstava nastala prema romanu Damira Miloša Bijeli klaun, kao diplomska predstava lutkarske režije mlade Tončice Knez, potom na Osječkome ljetu kulture predstava Dubravka Jelačića Bužimskog Kako je Temnava dobila dan u režiji Jasmina Novljakovića, a na ovogodišnjemu ljetu svoju je praizvedbu doživjela i predstava nastala prema strip slikovnici Dražena Alerića Bon ton iza duge u izvedbi Dramskog studija za srednjoškolce, u listopadu klasik Ivane Brlić Mažuranić Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica u režiji Dubravka Torjanca i pred kraj godine ponovno diplomska predstava prema tekstu Ivane Šojat Oblak čvoraka i blagdanska Posljednja ovčica Ulricha Huba u obje režiji Damira Mađarića. Obnovili smo i našu uspješnicu Vrijeme za bajku, a iz repriznog je programa izvođeno 13 naslova. Najizvođenije predstave su naša legendarna Zeko, Zriko i janje (32), Posljednja ovčica (28) i Lav koji nije znao pisati (20), podaci su koji stoje u priopćenju.


„Posebno smo ponosni što smo uspjeli organizirati tradicionalni Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske i ponovno u Osijeku okupiti ponajbolja lutkarska ostvarenja unatoč neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji. 28. izdanje SLUK-a održano je od 24. do 30. svibnja u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku te okupilo 200-tinjak sudionika u 6 dana održavanja festivala uglavnom iz Hrvatske, ali i gostiju iz inozemstva. Pridržavajući se svih epidemioloških mjera predstave je ipak svakodnevno pogledao određeni broj gledatelja iako su kapaciteti gledališta bili smanjeni. Predstave je u Dječjem kazalištu i u Barutani te izložbe u predvorju Kazališta, Kulturnome centru i Muzeju Slavonije pogledalo oko 850 gledatelja. U natjecateljski program SLUK-a izbornica Teodora Vigato uvrstila je 12 predstava od prijavljenih 27, a u off programu odigrane su još četiri predstave, te organizirane tri izložbe. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Ria Trdin, Dražen Ferenčina i Miroslav Čabraja pogledao je 12 predstava u natjecateljskoj konkurenciji i odabrao najbolje u brojnim kategorijama”, ističe Tatjana Grganović iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Predstave tog kazališta izabrane su za sve značajnije festivale u zemlji i inozemstvu.

NAGRADE I PRIZNANJA

7. Festival dječje umjetnosti (FEDU), Sarajevo, BiH (3.5.- 7.05.2021.)

Ljepotica i zvijer, romantična i tajanstvena bajka za cijelu obitelj u kojoj snaga ljubavi pobjeđuje strah i predrasude, nastala u koprodukciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci bila je dio programa 7. po redu, Festivala dječje umjetnosti FEDU Sarajevo, koji je održan online. Stručni žiri dodijelio je nagradu Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i Gradskom kazalištu Joza Ivakić – Vinkovci, za najbolju scenografiju/kostimografiju, uz obrazloženje: “Kostimografija i scenografija su u potpunosti oplemenili i bajkovito dočarali svaki lik u predstavi, kostimi/lutke slikovito objašnjavaju karaktere i daju slobodu mašti, a scenografija fluidno igra kroz cijelu predstavu i u potpunosti nas uvlači u radnje i mjesta dešavanja kroz svaku scenu.”

28. Susret lutkara i lutkarskih kazališta (SLUK), Osijek (24.5.-30.5.2021.)

Dječje kazalište Branka Mihaljevića na 28. SLUK-u osvojilo je tri nagrade i dva priznanja: „Naime, nagradu za najbolju predstavu festivala dodijelio nam je Dječji prosudbeni odbor, a Stručni ocjenjivački sud samo je potvrdio tu odluku proglasivši svoju odluku: Pliva patka preko Drave najbolja je predstava u cjelini! Naš glumac Gordan Marijanović dobio je nagradu za najbolju glumu-animaciju za svoju ulogu toj predstavi. Kazalište je zaslužilo i povelju HAZU za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni, a voditelj tehnike Dražen Golubić priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu”, ponosno ističu iz osječkog Dječjeg kazališta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.