Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko odlagalište "Lončarica velika" po najvišim standardima

04.05.2016.

15:53

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komunalno odlagalište "Lončarica velika" u Osijeku uskoro bi trebalo ispuniti najviše ekološke standarde. Rečeno je u prigodi potpisivanju ugovora između Grada i izvoditelja, a u sklopu dogradnje i sanacije toga odlagališta

Otkada se prije više od deset godina krenulo sa sanacijom jedinog odlaglišta u Gradu, počeli su i prijepori, ispunjava li "Lončarica velika" ekološke standarde, odnosno ugrožava li zdravlje stanovnika obližnjeg naselja Brijesta udaljenog petstotinjak metara od odlagališta. Pitanje se dodatno zaoštrilo prije nekoliko godina kada se "brdo" počelo približavati kućama, tako da je slučaj odlagališta završio na sudu. Prošloga je mjeseca Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u povodu zahtjeva Unikoma d.o.o. donijelo Rješenje o okolišnoj dozvoli prema kojoj "Lončarica velika" ispunjava najviše standarde u zaštiti okoliša. 

Kako bi se do izgradnje regionalnog deponija na Orlovnjaku riješilo pitanje sigurnog odlaganja raspisan je natječaj za izvoditelja radova na izgradnji, proširenju i sanaciji gdje bi se na prostoru odlagališta, najudaljenijem od stambenih objekata, izgradio takozvani sanitarni kontejner, odnosno ploha od 8,500 četvornih metara po najvišim standardima, rekla je predsjednica Upravnog odjela Grada Osijeka Ljiljana Belajdžić. Taj posao dobila je splitska tvrtka GT trade koja se takvim poslovima bavi više od 15 godina i iza sebe, prema riječima direktora Gorana Tomšića, ima više od 80 izgrađenih deponija. Ovo je samo nastavak započetog procesa sanacije, rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić, napominjući da je sadašnja gradska uprava kolateralna šteta zbog dosadašnje neporofesionalnosti prethodnih uprava, te pokušava pitanje sigurnosti i sanacije odlagališta privesti kraju. Vrijednost radova koji bi trebali započeti za dva tjedna i trajati 120 dana iznosit će nešto više od 2 milijuna kuna, a ukupna vrijedenost sanacije "Lončarice velike" više od 40 milijuna kuna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.