Hrvatski radio

Radio Osijek

Sveučilište u Osijeku dobilo novi fakultet - primijenjene matematike i informatike

01.12.2022.

14:12

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Osječko sveučilište dobilo novi fakultet

Osječko sveučilište dobilo novi fakultet

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Senat osječkoga Sveučilišta odlučio je da će dosadašnji sveučilišni Odjel za matematiku ubuduće djelovati kao Fakultet primijenjene matematike i informatike, izvijestili su u četvrtak predstavnici Sveučilišta i toga odjela.


Pročelnik Odjela za matematiku Kristian Sabo rekao je na konferenciji za novinare da se osnutkom novog fakulteta želi jačati prepoznatljivost i vidljivost osječkoga Sveučilišta u području matematike, posebice primijenjene matematike i informatike.

Istaknuo je kako Odjel za matematiku sada ima sve potrebne administrativne kapacitete za prelazak na novu pravnu osobnost pa neće biti nikakvog dodatnog troška za državni proračun.

Podsjetio je da je taj odjel osnovan 1999. godine, kao prvi sveučilišni odjel, i od početka je bio orijentiran prema primijenjenoj matematici i računarstvu.

Na temelju naših studijskih programa imamo jednu od najvećih stopa zapošljivosti na razini osječkog Sveučilišta. Upisujemo učenike koji su među najboljima na obveznom dijelu državne mature, a nedavno smo imali postupak reakreditacije Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koja je naše studijske programe ocijenila visokom razinom kvalitete, rekao je Sabo.

Objasnio je da trenutačno imaju dva preddiplomska i tri diplomska studija, što namjeravaju i nastaviti, a ovisno o kapacitetima te o razini potpore mjerodavnog ministarstva, namjeravaju povećati kvote, ponajprije na studiju matematike i računarstva.

Rektor osječkoga Sveučilišta Vlado Guberac rekao je kako je, uz Kineziološki fakultet te Fakultet turizma i ruralnog razvoja, to treći fakultet koji je sveučilišni Senat utemeljio u posljednje dvije godine kako bi mlade zadržao na studijima na tom području.

To su studiji za deficitarna zanimanja na tržištu rada, koji su itekako potrebni. Fakultet za primijenjenu matematiku pojačat će suradnju s gospodarstvom, ponajprije s IT sektorom, ali ne treba zaboraviti ni obrazovanje nastavničkog kadra, koji je itekako bitan za društvo u cjelini, istaknuo je Guberac.

Predsjednik osječke podružnice Hrvatske udruge poslodavaca i vlasnik IT tvrtke "Mono" Denis Sušac rekao je kako je to važan događaj za osječku i za regionalnu IT zajednicu, ocjenjujući da će novi fakultet bitno poboljšati prepoznatljivost Osijeka kao središta za vrhunsku edukaciju u toj struci.

Predsjednik Udruge "Osijek Software City" Mihael Tomić smatra kako je Odjel za matematiku i do sada bio jedan od temeljnih stupova obrazovanja u IT sektoru, a vjeruje da će kroz status fakulteta dobiti još veću prepoznatljivost, kao i osječko Sveučilište te Osijek.

Osječko sveučilište dobilo novi fakultet

Osječko sveučilište dobilo novi fakultet

Foto: HRT / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.