Hrvatski radio

Radio Osijek

Knjižari "Nova" druga nagrada za samostalnu knjižaru

21.12.2021.

19:55

Autor: HRT Radio Osijek

Knjižara "Nova"

Knjižara "Nova"

Foto: HRT/M.Milas / Radio Osijek

Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je jučer u Zagrebu nagrade najboljim knjižarama i antikvarijatima kojima je zaključilo aktivnosti u sklopu kampanje Godine čitanja 2021. Najavljen je i nastavak kampanje u sljedećoj godini. Nagrade su dodijeljene u kategorijama najbolje samostalne knjižare, najboljeg antikvarijata i najboljeg knjižarskog lanca 

U pozivu je sudjelovalo 40 knjižara u tri kategorije: 22 knjižare u okviru knjižarskih lanaca, 10 samostalnih knjižara i osam antikvarijata. "Godinom čitanja uspjeli smo dodatno privući pažnju prema knjizi i čitanju u okolnostima koje su s obzirom na pandemiju i zatvaranja bile možda povoljnije za to", istaknula je ministrica Nina Obuljen Koržinek.  Zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji godine čitanja, onima koji su se kandidirali te posjetiteljima koji su glasali. Prva nagrada za samostalnu knjižaru pripala je jedinoj dječjoj knjižari u Hrvatskoj, Knjiguljici iz Karlovca, druga knjižari Nova iz Osijeka i treća Striparnici Columbo iz Splita, te najboljoj samostalnoj u Zagrebu – knjižari Fraktura. U kategoriji antikvarijata prvu nagradu dobio je kultni riječki antikvarijat Ex Libris iz Rijeke, drugo mjesto Ezop iz Osijeka, treće antikvarijat udruge Krilo Labina iz Labina, a za najbolji iz Zagreba antikvarijat Bilbos. 
U okviru knjižarskih lanaca izvan Zagreb nagrade su pripale: prva knjižari Hoću knjigu u Joker centru u Splitu, druga knjižari Znanje u Slavonskom Brodu i treća knjižari Verbum iz Vinkovaca, dok je je u Zagrebu za najbolju knjižaru u okviru lanca proglašena Hoću knjigu Megastore u Bogovićevoj ulici. Kriteriji su bili raznovrsnost ponude u knjižari, s naglaskom na domaće autore i manje komercijalna izdanja, te poslovanje knjižare i razvoj publike.
Godina čitanja bila je jedan od ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine, usvojene 2017. godine. 

Knjižara Nova

Knjižara Nova

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.