Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječkom Filozofskom fakultetu certifikat za kvalitetu

05.07.2016.

11:26

Autor: priopćenje/MK

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Filozofski fakultet u Osijeku dobio je certifikat za kvalitetu te se time pridružio uskom društvu od 17 certificiranih visokoobrazovanih ustanova u Hrvatskoj.. .

Akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske donio je zaključak o izdavanju certifikata Filozofskom fakultetu u Osijeku za učinkovit, razvijen i funkcionalno strojen sustav osiguravanja kvalitete.
Ustanova koja želi dobiti certifikat mora proći postupak vanjske neovisne periodične prosudbe unutarnjeg sustava osiguravanja kvalitete koji se provodi u ciklusima od pet godina. Vanjskom prosudbom prosuđuje se koliko visoko učilište vodi brigu o akademskim standardima i kvaliteti po pitanju unapređivanja mogućnosti za stjecanje određenih stupnjeva obrazovanja, potpore ostvarenju misije i strateških ciljeva jedinice za osiguravanje kvalitete na visokom učilištu te uspoređivanja dostignutih standarda i kvalitete s  kvalitetom i standardima koji se primjenjuju na sličnim visokim učilištima u zemlji i zemljama EU. Razvijena faza sustava, koju je ostvario Filozofski fakultet predstavlja III. stupanj razvijenosti i označava da je sustav osiguravanja kvalitete u funkciji, da je provedena unutarnja prosudba i da se sustav unapređuje na temelju rezultata unutarnje prosudbe.

Filozofski fakultet u Osijeku ima 55 godina dugu tradiciju odgoja i obrazovanja studenata, a ovaj je certifikat potvrda izvrsnog rada cjelokupnog osoblja i studenata. "Jako smo ponosni i sretni što je Filozofski fakultet nakon dobio certifikat za kvalitetu jer je riječ o dugogodišnjim naporima svih djelatnika i studenata našeg Fakulteta te srdačno zahvaljujem svima koji su svojim nesebičnim zalaganjima pridonijeli da naša ustanova uđe u krug najboljih. Ističem da je važnost ovog priznanja tim veća za naš Fakultet, budući da su certifikat, otkad je započeo postupak vanjske neovisne periodične prosudbe 2010. godine, dobila uglavnom privatna veleučilišta, rektorati te fakulteti iz STEM područja. Mi smo jedini fakultet u Hrvatskoj koji se bavi humanističkim znanostima, a koji je dobio certifikat za kvalitetu"- istaknula je dekanica Filozofskog fakulteta prof.dr.sc. Loretana Farkaš.

Sveučilište u Osijeku ima veliki razlog za zadovoljstvo, budući da su u zadnjih 5 godina čak dva fakulteta ostvarila uvjete za dobivanje certifikata za kvalitetu, Filozofski i Građevinski fakultet. Ovu potvrdu kvalitete pokušat će slijediti i ostale sastavnice Sveučilišta u svrhu profiliranja Sveučilišta u Osijeku u centar izvrsnosti te garanciju dobrog i kvalitetnog studiranja- navodi se u priopćenju Filozofskog fakulteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.