Hrvatski radio

Radio Osijek

Osmi puta Osječani u akciji Prošetajmo zajedno

13.10.2017.

13:17

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči 15. listopada, Međunarodnoga dana bijelog štapa, u Osijeku je održana tradicionalna akcija Prošetajmo zajedno. Središtem grada prošla je kolona kojom su građani svih generacija s crnim povezima na očima dali potporu našim slijepim sugrađanima u razbijanju predrasuda koje ih svakodnevno prate.

Sportska udruga slijepih „Svjetlost“ u partnerstvu s Volonterskim centrom iz Tenje akciju organizira pod pokroviteljstvom gradonačelnika Osijeka. U povodu 15.10. Međunarodnog dana slijepih „Dan bijelog štapa“, ovog tjedna provode i aktivnosti s Muzejom likovnih umjetnosti i Turističkom zajednicom Osijeka „Prošetajmo zajedno-učimo zajedno“.

Međunarodni dan slijepih prigoda je, ističu organizatori, da sugrađane upoznaju s izazovima s kojima se slijepe osobe svakodnevno susreću, a sudjelovanje velikog broja učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i nastavnik te sugrađana kao i aktivnosti koje su pripremili doprinijet će, ocjenjuju, lakšem upoznavanju ljudi sa slijepoćom i procesu razbijanja predrasuda prema slijepim osobama. U današnjoj akciji sudjelovali su i Crveni križ Osijek, instruktori za kretanje pomoću bijelog štapa Centra „Silver“ iz Zagreba, Osječko-baranjska županija, DVD Osijek-Tenja, osječko-baranjska PU- Odjel za prevenciju.

Koliko je edukacija potrebna govori i podatak da je u svijetu 300 milijuna slijepih i slabovidnih osoba. Sljepoća nije nešto prelazno, nešto s čim se ne može živjeti, samo nam treba pružiti priliku- poručio je predsjednik udruge "Svjetlost" Stojan Bjelajac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.