Hrvatski radio

Radio Osijek

Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici

13.02.2020.

18:33

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Na osječkom Filozofskom fakultetu otvoren je VIII. trodnevni znanstveno-stručni skup koji govori o važnosti prevencije u zajednici. Tradicionalno ga organiziraju Odsjek za psihologiju Filozofskog Fakulteta i osječko Društvo psihologa.

Naglasak je na multidisciplinarnom pristupu, da različiti stručnjaci izlože svoje aktivnosti i saznanja sa znanstvenih i stručnih istraživanja te da svi zajedno  - integracijom znanja  i suradnje,  najbolje preventivno djeluju na različitim područjima prevencije u zajednici. Predsjednica Organizacijskog odbora Gorka Vuletić smatra da je psiholog kao stručnjak vrlo važna karika u zajednici u suradnji s drugim stručnjacima. "Ne mogu osnovne škole biti bez stručnog suradnika psihologa jer vidimo s kakvom se sve problematikom susrećemo kod djece osnovnoškolske dobi". Prodekanica za znanost na Fakultetu odgojno-obrazovnih  znanosti u Osijeku i dopredsjednica Društva psihologa Tena Velki podsjetila je kako su prvi skupovi bili vezani za nasilje u zajednici, a jedna od tema ove godine usmjerena je na digitalnu sigurnost. "Pokušavamo provoditi aktivnosti prevencije kako da djeca sigurno koriste internet, bavimo se izazovima djece s teškoćama u razvoju koje pokušavamo kroz inkluzivnu praksu uključiti u redovne školske sustave i aktivno u zajednicu, pomažemo starima i nemoćnima koji također imaju problema s aktivnim uključivanjem u zajednicu. Nudimo pomoć svim marginaliziranim skupinamma kojima je potrebna naša pomoć, suradnja i podrška da bi bili aktivni u zajednici".  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.