Hrvatski radio

Radio Osijek

Osnovan Centar za razvoj ekološke proizvodnje

14.09.2018.

13:58

Autor: Radio Osijek/TM

Osnovan Centar za razvoj ekološke proizvodnje

Osnovan Centar za razvoj ekološke proizvodnje

Foto: - / -

U valpovačkom naselju Ivanovcima danas je osnovana Udruga Centar za razvoj ekološke poljoprivrede, što je središnji dio projekta Organic Bridge iz programa prekogranične suradnje Hrvatska Srbija, vrijedan 600 tisuća eura.

Centar bi trebao biti edukacijsko-proizvodni poligon proizvođačima koji su se odlučili za ekološku proizvodnju, a opremljen je malim pogonom za preradu voća i povrća koji uključuje linije za proizvodnju sokova, sušaru za voće, povrće i ljekovito bilje te kotao za kuhanje pekmeza.
Lidija Maurović Košček, direktorica lokalne razvojne agencije Valpovo-Petrijevci ističe kako je agencija među vodećim inicijatorima cijelog projekta i osnivanja Centra za ekološku proizvodnju. Tvrdi da nemaju osobitu podršku politike koja bi odredila određene korake za ovakav oblik proizvodnje. Svjesna je da je pred njima puno barijera i dosta posla, ali to će upravo biti i zadaća centra – prepoznati prepreke u razvoju ekološke proizvodnje te pomoći u njihovom uklanjanju. Iskustva onih koji su neke od problema ostavili iza sebe svakako će dobro doći, stoga je u projekt uključen i Centar za organsku proizvodnju iz Selenče u Srbiji. "Dugogodišnje iskustvo Centra za organsku proizvodnju Selenča pokazuje da je klastersko organiziranje izuzetno važno za sve proizvođače, ali i za potrošače. Do sada se pokazalo nezamijenjivo u razmjeni iskustava, razmjeni znanja, plasmanu na nova tržišta. U organskoj, odnosno ekološkoj proizvodnji jako je važno prenošenje specifičnih znanja, koja ne možete steći u redovnom obrazovanju. To se uči, praktično, u samom procesu proizvodnje. I upravo je ovaj projekt prilika da sve što saznate prenesete i drugim proizvođačima, a ekološki proizvođači nesebično dijele svoja saznanja. I zato su ta udruživanja, okupljanja značajna za sve njih", kaže Biljana Viduka iz Centra za organsku proizvodnju iz Selenče.
Potvrdila je to Marica Jug, čiji se OPG prije dvadesetak godina opredijelio za ekološku proizvodnju i preradu voća.
Prilično su iskusni, isprofilirali su se na tržištu, kaže Jug, a osnivačkoj skupštini Udruge odazvali su se jer svoju ulogu vide u tome da drugim proizvođačima prenose svoje znanje te da pomognu u osnivanju skupine ekoloških proizvođača Slavonije koji će ponuditi ozbiljnije količine kvalitetnih proizvoda drugim tržištima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.