Hrvatski radio

Radio Osijek

Osnovana još jedna politička stranka u Osijeku

01.08.2016.

21:23

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osnovana je ANU- Aktivni nezavisni umirovljenici, nova politička stranka sa sjedištem u Osijeku, regionalnog karaktera, ali s namjerom da ujedini sve umirovljenike u Hrvatskoj. Za predsjednika je izabran Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Osijeka.

Već se po sastavu rukovodstva stranke može vidjeti kako je nastala od nekadašnjih osječkih članova umirovljeničkih stranaka- Hrvatske stranke umirovljenika i Stranke umirovljenika jer iz tih dviju stranaka potječe novo rukovodstvo- predsjednik Drago Šerić i potpredsjednici Dragutin Medvidović i Željka Bertović. Na osnivačkom je skupu u Osijeku istaknuto kako je glavni cilj stranke okupiti sve umirovljenike i istinski se boriti za njihove interese. Predsjednik Drago Šerić izjavio je kako su sve dosadašnje "umirovljeničke" stranke, a ima ih 16, osnivale velike političke stranke uoči izbora kako bi privukli što  više glasova na izborima, a kasnije su ih uglavnom izigrale i nisu dopuštale da umirovljenici zauzmu pozicije u vlasti. Dodao je kako se ANU neće pojaviti na predstojećim parlamentarnim izborima nego na sljedećim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine. On smatra kako umirovljeničke stranke ne smiju biti dio predizbornih niti poslijeizbornih koalicija nego surađivati nakon izbora s političkom opcijom koja ima većinu i koja može osigurati ispunjavanje zahtjeva umirovljeničke populacije. Šerić je također izjavio kako je napustio HSU nezadovoljan načinom na koji se ta stranka lijeve provinijencije odnosila prema regionalnim centrima i lokalnim ograncima podsjetivši kako do sada nikada nitko iz Osijeka nije bio kandidiran za visoko mjesto na izbornim listama za Hrvatski sabor. 

Za sada su Aktivni nezavisni umirovljenici fokusirani za regionalnu razinu- Slavoniju i Baranju, no ozbiljno će razmatrati sve probleme i nuditi rješenja za sve hrvatske umirovljenike, a članovima stranke mogu postati svi punoljetni građani, dakle i oni koji nisu umirovljenici. 

Obraćajući se sudionicima osnivačke skupštine predsjednik ANU Drago Šerić istaknuo je kako aktivno objedinjavati umirovljeničku populaciju koja je danas razjedinjena i raslojena. Potkrijepio je to činjenicom da u Osijeku djeluje pet umirovljeničkih stranaka i u županiji živi 86 tisuća umirovljenika, a nijedan od njih nije vijećnik u Skupštini Osječko-baranjske županije. Najavio je da će raditi na buđenju veće socijalne osjetljivosti velikih i malih tvrtki, poduzetnika i građana prema osobama treće životne dobi te se zauzimati za proširenje osječkog doma umirovljenika u kojem se za smještaj mora čekati i po četiri godine. Jedan je od ciljeva nove stranke otvaranje centra za palijativnu skrb u Osijeku za dnevni boravak osoba koje trebaju primati dnevnu terapiju i bolničku skrb te hospicij za osobe koje boluju od zloćudnih i neizlječivih bolesti. Nastojat će postići da lokalne zajednice snose troškove dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima te da se svima osiguraju božićnice i uskrsnice.

Aktivni nezavisni umirovljenici žele biti čimbenik koji će na regionalnoj razini okupljati sve buduće saborske zastupnike, poticati njihovo zajedništvo na ostvarenju zajedničkih razvojnih ciljeva Slavonije i Baranje.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.