Hrvatski radio

Radio Osijek

Osnovna škola Lug dobila dvoranu

05.03.2018.

14:08

Autor: Iva Fijala

Osnovna škola Lug dobila dvoranu

Osnovna škola Lug dobila dvoranu

Foto: - / -

Današnja otvorenja nove sportske dvorane u Osnovnoj školi Lug te Hrvatske kuće u Pečuhu dokaz su dobre suradnje i brige o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i Mađarskoj te prepoznavanje važnosti obrazovanja i njegovanja manjinskog jezika i kulture, istaknuto je na otvorenju u Lugu.

Briga o nacionalnim manjinama u Mađarskoj i Hrvatskoj danas je pokazana otvorenjem sportske dvorane u Lugu koju koristi mađarska nacionalna manjina, te Hrvatske kuće u Pečuhu. Pokazatelj je to da se preporuke međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj (MOM) dobro provode, istaknuo je supredsjedatelj odbora, državni tajnik u Vladi i ravnatelj Središnjeg Vladinog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas. Ocijenio je da su prava manjina na najvišoj razini među državama članicama EU. Ima prilika i načina za postizanje ciljeva kojima teže i hrvatska i mađarska strana kako bi obje manjina dobile bolji status i položaj te održali svoj nacionalni identitet, zaključio je Milas.

Škola u Lugu osnovana je još 1543., prvi pisani dokument o školskoj zgradi datira iz 1787. godine. Zgrada u kojoj je danas smještena Osnovna škola Lug izgrađena je 1981. i nakon 37 godina dobila je i sportsku dvoranu. Nastava tjelesnog odgoja do sada se održavala u blagovaonici. Kako ističe ravnateljica Ana Kovačević, i ta škola ima problem sa sve manjim brojem učenika.

Osječko-baranjska županija, kako je istaknuo župan Ivan Anušić, skrbi o potrebama djece i uložila je znatna sredstva u izgradnju objekta. Ukupna je vrijednost projekta 4.894.569,40 kuna. Nastavno-sportska dvorana sastoji se od borilišta, sanitarnih čvorova, spremišta opreme, ureda nastavnika, galerije i male dvorane.
Osnovna škola Lug pored matične škole u Lugu ima i dvije područne škole u Kopačevu i Vardarcu gdje se odvija nastava od 1. do 4. razreda, a u Lugu od 1. do 8. razreda. Ukupno ima 82 učenika, 61 u Lugu, 9 u Kopačevu i 12 u Vardarcu. Nastava se izvodi po modelu A i B, u odjelima na hrvatskom jeziku omogućeno je njegovanje mađarskog jezika i kulture.

To je možda mali korak za mještane, ali veliki za nacije, poručio je Jozsef Magyar, mađarski veleposlanik u Zagrebu. Mještanima Luga dvorana će koristiti i za ostale aktivnosti, a gledajući u širem kontekstu, dokaz je to odlične suradnje dviju država na području nacionalnih manjina te prepoznavanje važnosti obrazovanja i njegovanja manjinskog jezika i kulture, rekao je Magyar. Naglasio je i dobar rad unutar mješovitog odbora (MOM) te najavio sutrašnji sastanak u Budimpešti na kojem će se dogovoriti daljnji planovi i konkretni koraci u suradnji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.