Hrvatski radio

Radio Osijek

Osposobljavanje za "zelena zanimanja"

20.04.2022.

16:23

Autor: HRT Radio Osijek

komunikacija za posao

komunikacija za posao

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U tijeku je projekt "Zelena zanimanja i komunikacije za bolju budućnost - garancija bolje budućnosti u Slavoniji" koji provode Udruga EU centar, Visoko učilište Algebra i Grad Osijek, a koji se financira iiz Europskog socijalnog fonda. Cilj je zaposliti dugotrajno nezaposlene u takozvanim zelenim zanimanjima

Projekt "Zelena zanimanja i komunikacije za bolju budućnost - garancija bolje budućnosti u Slavoniji" pisan je 2018. godine, odobren dvije godine kasnije, a provedbeni ugovor potpisan je 2021. godine. Kako je rečeno na konferenciji za novinare projekt se zbog pandemije korona virusa morao prilagođavati kako bi bio uspješno proveden. Tako je projekt izmijenjen, te se umjesto predviđenog zanimanja montera foto naponskih elektrana započelo s edukacijom za programera za programski jezik Pyton. "Trenutačno traje edukacija od 250 sati ili 4 mjeseca i bit će završena do kraja lipnja. Obrazuje  se 28 polazinika", rekao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, te istaknuo da se počinje s facebook kampanjom za prijave za drugo zanimanje u tom projektu, a to je trening komunikacijskih vještina u trajanju 22 dana za 15 polaznika kako bi bili konkurentni na tržištu rada. 

Predsjednik Udruge EU centar Domagoj Vidaković pozvao je zainteresirane koji ispunjavaju uvjete da se odazovu javnom poziv na stranici Udruge. Istaknuo je da projekt utječe na tržište rada u gradu, županiji i Slavoniji i Baranji. "Njime će ugrožene i marginalizirane skupine poput dugotrajno nezaposlenih, invalida i drugih dobiti priliku obrazovati se za ona zanimanja koja su najtraženija na tržištu." 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.